Hlavní obsah

Recept na majonézu bez vajec

0:53
0:53

Poslechněte si tento článek

Majonéza z aquafaby je k nerozeznání od té klasické. Je jemná a dostatečně krémová, perfektně drží konzistenci i v horku a obejde se bez vajec, takže se tak rychle nekazí.

Foto: Shutterstock

Majonéza bez vajec

Článek
INGREDIENCE:
40 ml nálevu z cizrnyšpetka soli
1 lžička dijonské hořčice1 špetka pepře
1 lžíce citronové šťávy150 ml oleje

Na majonézu použijte kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Vyhněte se olivovému, který je příliš výrazný.

POSTUP:

  1. Nálev z cizrny odměřte do vyšší a užší nádoby, kam se vejde tyčový mixér. Přidejte sůl, pepř, dijonskou hořčici a citronovou šťávu.
  2. Všechno dobře rozmixujte na hladkou emulzi. Postupně přilévejte olej a dál mixujte: téměř hned se začne tvořit hustá a hladká „majonéza“.

TIP: Ze zbylé cizrny připravte hummus, který se ke grilování také bude hodit: rozmixujte ji dohladka s trochou olivového oleje, sezamovou pastou tahini, citronovou šťávou a česnekem.

Aquafaba

Jde o nálev ze sterilované cizrny, který se často vylije. Ve veganské kuchyni je to přitom ceněná surovina: chová se jako vaječný bílek a dá se z něj vyšlehat hustý sníh na odlehčení dezertů, dokonce i na veganské pavlovy.

Výběr článků

Načítám