Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
40 ml nálevu z cizrny | špetka soli |
1 lžička dijonské hořčice | 1 špetka pepře |
1 lžíce citronové šťávy | 150 ml oleje |
Na majonézu použijte kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Vyhněte se olivovému, který je příliš výrazný.
POSTUP:
- Nálev z cizrny odměřte do vyšší a užší nádoby, kam se vejde tyčový mixér. Přidejte sůl, pepř, dijonskou hořčici a citronovou šťávu.
- Všechno dobře rozmixujte na hladkou emulzi. Postupně přilévejte olej a dál mixujte: téměř hned se začne tvořit hustá a hladká „majonéza“.
TIP: Ze zbylé cizrny připravte hummus, který se ke grilování také bude hodit: rozmixujte ji dohladka s trochou olivového oleje, sezamovou pastou tahini, citronovou šťávou a česnekem.
Aquafaba
Jde o nálev ze sterilované cizrny, který se často vylije. Ve veganské kuchyni je to přitom ceněná surovina: chová se jako vaječný bílek a dá se z něj vyšlehat hustý sníh na odlehčení dezertů, dokonce i na veganské pavlovy.