Hlavní obsah

Recept proti deštivému létu - drožďová polévka s knedlíčky

4:49
4:49

Poslechněte si tento článek

Teploty kolem dvacítky nás toto léto nutí vyměnit žabky za ponožky a místo kornoutu zmrzliny hledáme spíše jídla, která nás alespoň trochu zahřejí. Talíř teplé polévky tak přijde vhod a klasická „drožďovka“, kterou vám nabízíme, má ještě jeden bonus navíc: vitamíny obsažené v droždí dokážou zlepšit náladu při čekání na sluníčko.

Foto: Anita Ponešová, Novinky

Domácí drožďová polévka s drožďovými knedlíčky – rychlá, výživná a ideální do neletního léta

Článek

Drožďová polévka je jedním z pokrmů, které buď milujete, nebo nesnášíte. Pokud jste ji ještě neochutnali, pravděpodobně budete u každé lžíce přemýšlet, zda vám chutná, nebo ne – a pak si přidáte. A uděláte dobře. Kořenová zelenina, droždí a vajíčko, které obsahuje, dodají tělu spoustu vitamínů a minerálů, prospějí trávení i kráse, a navíc vás hrnec polévky bude stát jenom pár korun.

V české kuchyni má dlouhou tradici – kdysi se vařila nejen jako rychlý oběd, ale i jako posilující jídlo pro nemocné. Je lehká, nenáročná na suroviny a přitom výživná. Na rozdíl od dlouze tažených vývarů vám na přípravu bude stačit slabá půlhodina, a když ji ještě vylepšíte drožďovými knedlíčky, bude nejen chutnější, ale i o něco sytější.

Drožďové knedlíčky jsou ochotni vzít na milost i ti, kteří samotnou polévku odmítají: hodí se také do čistých vývarů, kterým dodají trochu hmoty místo nudlí, ale i do slavnostnějšího drůbežího nebo králičího kaldounu.

Co všechno potřebuje dobrá drožďová polévka?

  • Zelenina. Základ polévky tvoří cibule a trio kořenové zeleniny – mrkev, celer a petržel. Přidat můžete pórek, pár růžiček květáku nebo brokolice, kapustičky, kousek kedlubny nebo také hrst hrášku. Myslete ale na to, že méně je více, a nekombinujte příliš mnoho druhů – polévka má zůstat jemná. Zeleninu nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte na hrubším struhadle – při restování tak pustí víc chuti a barvy a zkrátí se doba vaření.
  • Tuk. Pokud připravujete polévku pro vegany, s klidem použijte rostlinný olej (a vynechte vejce). Tradičnější volbou je máslo, rychle se ale přepaluje, proto je lepší, když ho zkombinujete s olejem – na oleji orestujte zeleninu a droždí a kousek másla přidejte až nakonec pro chuť. Výbornou variantou je přepuštěné máslo: nepřepaluje se tak snadno a má velmi příjemnou oříškovou chuť. Můžete sáhnout i po sádle, ale polévka pak nebude tak jemná. Vyhněte se olivovému oleji – s droždím příliš neladí.
  • Tekutina. Každý kuchař vám potvrdí, že i ten nejjednodušší vývar je lepší než voda. I obyčejný zeleninový vývar ze slupek a odřezků chuti polévky prospěje, a když máte po ruce dobrý drůbeží, bude polévka přímo luxusní. Pokud je ale nemáte k dispozici, postačí i voda. Polévce dodá barvu orestovaná zelenina a droždí se postará o hlubokou chuť. Snítka libečku nebo petržele ji pak dotáhne téměř k dokonalosti.
Foto: Shutterstock

Bez droždí by to nešlo – polévce dodá chuť, vůni a pořádnou porci vitamínů.

Drožďová polévka s drožďovými knedlíčky

INGREDIENCE na 5 porcí
Na knedlíčkyNa polévku
1 malá cibule1 cibule
1 stroužek česneku1 mrkev, 1 petržel
2 lžičky přepuštěného másla (nebo oleje)1 vejce
1 kostka droždí1/4 menšího celeru
1 vejce1 lžíce přepuštěného másla (nebo oleje)
3-4 lžíce strouhanky1 kostka droždí
snítka petrželové natě1,5 litru vývaru (nebo vody)
sůl a pepř1 snítka libečku

POSTUP

  1. Připravte si základ na knedlíčky. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky a v menším rendlíku ji na tuku orestujte do zesklovatění. Přidejte prolisovaný česnek, krátce ho promíchejte v horkém tuku a do rendlíku rozdrobte droždí.
  2. Na mírnějším ohni ho za stálého míchání vařečkou nechte rozpustit. Počkejte, až se tekutina odpaří, droždí se začne srážet a chytí trochu barvy. Odstavte a nechte zchladnout.
  3. Na polévku nakrájejte cibuli nadrobno a oloupanou zeleninu nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte tuk, přidejte cibuli a také ji orestujte do zesklovatění. Vsypejte zeleninu a za stálého míchání ji restujte, až se rozvoní a začne pouštět barvu.
  4. Poté si mezi zeleninou udělejte vařečkou trochu místa a rozdrobte na něj droždí. Dál zvolna restujte a míchejte, až se droždí rozpustí a lehce zbarví.
  5. Orestovaný základ zalijte vývarem (nebo vodou), osolte, opepřete, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a krátce povařte, až zelenina změkne, postačí 10 minut.
  6. V mezičase dokončete knedlíčky. K vlažné drožďové směsi přidejte vejce, najemno nakrájenou petrželovou nať, sůl a pepř a dobře ji rozmíchejte. Přidejte tolik strouhanky, aby vznikla kompaktní hmota, ze které se budou dát tvarovat knedlíčky. Měly by stačit zhruba tři lžíce strouhanky, množství ale dolaďte podle velikosti vejce.
  7. Z hmoty tvořte navlhčenými rukami knedlíčky velké asi jako větší kulička hroznového vína, z tohoto množství jich bude asi 15. Tip: Pokud ji máte rádi, můžete do knedlíčků přidat i trochu rozemnuté majoránky.
  8. Dokončete polévku. Až bude zelenina téměř měkká, přidejte do polévky knedlíčky, vařečkou je opatrně uvolněte ode dna a povařte asi tři minuty.
  9. V misce zatím pořádně rozšlehejte vejce. Až knedlíčky vyplavou na povrch, vlijte do polévky rozšlehané vejce tenkým pramínkem přes vidličku. Vypněte plamen a polévku nechte pod pokličkou krátce dojít.

Na talíři polévku posypejte nakrájenými zelenými natěmi: petrželkou, pažitkou nebo pórkovou natí a můžete podávat.

Výběr článků

Načítám