Článek
Drožďová polévka je jedním z pokrmů, které buď milujete, nebo nesnášíte. Pokud jste ji ještě neochutnali, pravděpodobně budete u každé lžíce přemýšlet, zda vám chutná, nebo ne – a pak si přidáte. A uděláte dobře. Kořenová zelenina, droždí a vajíčko, které obsahuje, dodají tělu spoustu vitamínů a minerálů, prospějí trávení i kráse, a navíc vás hrnec polévky bude stát jenom pár korun.
V české kuchyni má dlouhou tradici – kdysi se vařila nejen jako rychlý oběd, ale i jako posilující jídlo pro nemocné. Je lehká, nenáročná na suroviny a přitom výživná. Na rozdíl od dlouze tažených vývarů vám na přípravu bude stačit slabá půlhodina, a když ji ještě vylepšíte drožďovými knedlíčky, bude nejen chutnější, ale i o něco sytější.
Drožďové knedlíčky jsou ochotni vzít na milost i ti, kteří samotnou polévku odmítají: hodí se také do čistých vývarů, kterým dodají trochu hmoty místo nudlí, ale i do slavnostnějšího drůbežího nebo králičího kaldounu.
Co všechno potřebuje dobrá drožďová polévka?
- Zelenina. Základ polévky tvoří cibule a trio kořenové zeleniny – mrkev, celer a petržel. Přidat můžete pórek, pár růžiček květáku nebo brokolice, kapustičky, kousek kedlubny nebo také hrst hrášku. Myslete ale na to, že méně je více, a nekombinujte příliš mnoho druhů – polévka má zůstat jemná. Zeleninu nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte na hrubším struhadle – při restování tak pustí víc chuti a barvy a zkrátí se doba vaření.
- Tuk. Pokud připravujete polévku pro vegany, s klidem použijte rostlinný olej (a vynechte vejce). Tradičnější volbou je máslo, rychle se ale přepaluje, proto je lepší, když ho zkombinujete s olejem – na oleji orestujte zeleninu a droždí a kousek másla přidejte až nakonec pro chuť. Výbornou variantou je přepuštěné máslo: nepřepaluje se tak snadno a má velmi příjemnou oříškovou chuť. Můžete sáhnout i po sádle, ale polévka pak nebude tak jemná. Vyhněte se olivovému oleji – s droždím příliš neladí.
- Tekutina. Každý kuchař vám potvrdí, že i ten nejjednodušší vývar je lepší než voda. I obyčejný zeleninový vývar ze slupek a odřezků chuti polévky prospěje, a když máte po ruce dobrý drůbeží, bude polévka přímo luxusní. Pokud je ale nemáte k dispozici, postačí i voda. Polévce dodá barvu orestovaná zelenina a droždí se postará o hlubokou chuť. Snítka libečku nebo petržele ji pak dotáhne téměř k dokonalosti.

Bez droždí by to nešlo – polévce dodá chuť, vůni a pořádnou porci vitamínů.
Drožďová polévka s drožďovými knedlíčky
INGREDIENCE na 5 porcí | |
---|---|
Na knedlíčky | Na polévku |
1 malá cibule | 1 cibule |
1 stroužek česneku | 1 mrkev, 1 petržel |
2 lžičky přepuštěného másla (nebo oleje) | 1 vejce |
1 kostka droždí | 1/4 menšího celeru |
1 vejce | 1 lžíce přepuštěného másla (nebo oleje) |
3-4 lžíce strouhanky | 1 kostka droždí |
snítka petrželové natě | 1,5 litru vývaru (nebo vody) |
sůl a pepř | 1 snítka libečku |
POSTUP
- Připravte si základ na knedlíčky. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky a v menším rendlíku ji na tuku orestujte do zesklovatění. Přidejte prolisovaný česnek, krátce ho promíchejte v horkém tuku a do rendlíku rozdrobte droždí.
- Na mírnějším ohni ho za stálého míchání vařečkou nechte rozpustit. Počkejte, až se tekutina odpaří, droždí se začne srážet a chytí trochu barvy. Odstavte a nechte zchladnout.
- Na polévku nakrájejte cibuli nadrobno a oloupanou zeleninu nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte tuk, přidejte cibuli a také ji orestujte do zesklovatění. Vsypejte zeleninu a za stálého míchání ji restujte, až se rozvoní a začne pouštět barvu.
- Poté si mezi zeleninou udělejte vařečkou trochu místa a rozdrobte na něj droždí. Dál zvolna restujte a míchejte, až se droždí rozpustí a lehce zbarví.
- Orestovaný základ zalijte vývarem (nebo vodou), osolte, opepřete, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a krátce povařte, až zelenina změkne, postačí 10 minut.
- V mezičase dokončete knedlíčky. K vlažné drožďové směsi přidejte vejce, najemno nakrájenou petrželovou nať, sůl a pepř a dobře ji rozmíchejte. Přidejte tolik strouhanky, aby vznikla kompaktní hmota, ze které se budou dát tvarovat knedlíčky. Měly by stačit zhruba tři lžíce strouhanky, množství ale dolaďte podle velikosti vejce.
- Z hmoty tvořte navlhčenými rukami knedlíčky velké asi jako větší kulička hroznového vína, z tohoto množství jich bude asi 15. Tip: Pokud ji máte rádi, můžete do knedlíčků přidat i trochu rozemnuté majoránky.
- Dokončete polévku. Až bude zelenina téměř měkká, přidejte do polévky knedlíčky, vařečkou je opatrně uvolněte ode dna a povařte asi tři minuty.
- V misce zatím pořádně rozšlehejte vejce. Až knedlíčky vyplavou na povrch, vlijte do polévky rozšlehané vejce tenkým pramínkem přes vidličku. Vypněte plamen a polévku nechte pod pokličkou krátce dojít.
Na talíři polévku posypejte nakrájenými zelenými natěmi: petrželkou, pažitkou nebo pórkovou natí a můžete podávat.