Článek
V září je všude spousta tipů na dokonale naaranžované svačiny. Nepodléhejte tomuto tlaku – opravdu není třeba každý den udělat na toustu veselý obličej nebo vykrajovat z okurky kytičky. I chléb s tvarohovou pomazánkou nebo kousek domácí buchty je dobrý směr. A když občas připravíte něco speciálního, bude to mít o to větší úspěch.
Máme pro vás pár tipů:
- Připravte domácí wrapy a závitky plněné čerstvou zeleninou, pomazánkami nebo kuřecím masem.
- Skvělé jsou také malé quiche nebo slané placky, které chutnají i studené.
- Starší školáky potěší lehké těstovinové saláty s oblíbenou zeleninou a jemným dresinkem.
- Barevné zeleninové tyčinky s hummusem nebo jogurtovým dipem připomínají party pohoštění.
- K ochutnání láká i cokoliv ve formě špízu: sýr a zeleninu proložte kouskem chleba, nebo připravte sladký ovocný s minipalačinkami.
Vaječné muffiny se zeleninou
Stačí smíchat suroviny, nalít do formy a o zbytek se postará trouba. Doporučujeme udělat rovnou dvojitou dávku – skoro jistě totiž na muffiny dostanete chuť i vy.
INGREDIENCE: | |
---|---|
5 vajec | 1 jarní cibulka |
100 g kvalitní šunky | sůl a pepř |
60 g mozzarelly | 1/2 lžičky sušeného tymiánu |
1/2 červené papriky | olej na vymazání formy |
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na muffiny olejem. Vejce dobře prošlehejte v misce se solí, pepřem a tymiánem.
- Místo tymiánu můžete použít i oregano, rozmarýn nebo bazalku.
- Šunku, mozzarellu a papriku nakrájejte na menší kostičky, cibulku i s natí nakrájejte najemno a vše promíchejte s vaječnou směsí.
- Směs rozdělte do formy a pečte asi 20 minut.
TIP: Použijte zeleninu, kterou máte po ruce: špenát, cherry rajčata, mražený hrášek, cuketu nebo žampiony. Posypte parmazánem.
Chlebové tyčinky s dipy
Večer poslouží jako příloha ke krémové polévce, ráno je zabalíte do krabičky. Když k nim přidáte mističku s dipem, garantujeme vám, že tahle svačina rozhodně v aktovce ležet nezůstane.

Chlebové tyčinky s dipy
INGREDIENCE: | |
---|---|
1/2 kostky droždí | 50 g celozrnné mouky |
1 lžička cukru | 1 lžička soli |
170 ml vlažné vody | 2 lžíce olivového oleje |
250 g hladké mouky | sezam na posypání (asi 3 lžíce) |
POSTUP:
- Droždí rozdrobte do mísy, přidejte cukr a vlažnou vodu a nechte 10 minut vzejít kvásek. Prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, olej i vzešlý kvásek a vypracujte v hladké těsto. To nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Těsto vyválejte na plát silný asi 1,5 cm a nakrájejte na pruhy široké 2 cm, přičemž délku zvolte podle velikosti krabičky.
- Tyčinky lehce poválejte po stole a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce je potřete vodou a bohatě posypte sezamem či mákem. Nechte ještě 15 minut dokynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.
Tvarohový krém
Proč vyrábět domácí tvarohový krém? Máte jistotu, že je z těch nejlepších surovin a zároveň nese jasné poselství: Záleží mi na tobě.

Tvarohový krém
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 ml smetany ke šlehání | moučkový cukr podle chuti |
100 g kvalitní čokolády | 250 g jemného měkkého tvarohu |
1–2 lžíce kakaa |
POSTUP:
- V menším kastrůlku svařte smetanu. Odstavte ji, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a směs nebude hladká. Nechte vychladnout.
- Poté vmíchejte kakao a přidejte podle chuti i trochu moučkového cukru. Přelijte směs do mísy a vyšlehejte ji s tvarohem do hladkého a nadýchaného krému.
- Nechte jej vychladit do druhého dne.
Minipalačinky
Až budete chystat palačinky k večeři, nechte si trochu těsta stranou a tajně připravte miniverze ke svačině. To bude překvapení!

Minipalačinky
INGREDIENCE: | |
---|---|
125 g hladké mouky | špetka soli |
2 lžíce moučkového cukru | 1 vejce pokojové teploty |
1/2 lžičky prášku do pečiva | 30 g rozpuštěného másla |
160 ml plnotučného mléka | přepuštěné máslo nebo olej na smažení |
POSTUP:
- Smíchejte suché ingredience. V jiné misce prošlehejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
- Vlijte mokrou směs k suchým surovinám, a ještě jednou prošlehejte. Pánvičku lehce potřete přepuštěným máslem a rozpalte na střední teplotu.
- Pomocí malé naběračky tvořte malé palačinky z trochy těsta a krátce je osmažte z obou stran dozlatova.
TIP: Minipalačinky doplňte bílkovinami ve formě jogurtu nebo kefírového mléka. Skvěle budou chutnat také potřené ořechovým máslem.
Jablečné skleničky
Chutnají jako ten nejlepší jablečný koláč a pokud je připravíte večer – bude vám stačit 20 minut – ráno si zaslouženě přispíte.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g jemného tvarohu | 1 lžička mleté skořice |
150 ml smetany ke šlehání | 1 lžíce vody nebo jablečného moštu |
2 lžíce moučkového cukru nebo medu | 50 g nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle) |
1 lžíce másla | 50 g granoly nebo rozdrcených sušenek, např. máslové či celozrnné |
2 střední jablka, oloupaná a nakrájená na malé kostky | 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr |
1–2 lžíce krupicového cukru dle sladkosti jablek |
POSTUP:
- Ve větší míse vyšlehejte tvaroh, smetanu a moučkový cukr či med do hustého krému.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, krupicový cukr, skořici a trochu vody.
- Poduste 5–7 minut, dokud jablka nezměknou, ale stále drží tvar. Nechte mírně vychladnout.
- Do skleničky dejte nejprve vrstvu tvarohového krému, pak směs ořechů s granolou nebo sušenkami a nakonec jablka (vrstvy můžete zopakovat).
- Skleničky zavřete a nechte odpočinout v lednici, aby se chutě spojily.
TIP: Pokud chcete lehčí verzi, použijte místo krému řecký jogurt nebo samotný tvaroh.
Bramborová tortilla
Udělejte si k večeři jednoduchou a sytou španělskou klasiku třeba se zeleninovým salátem. Zbytek dejte do svačinové krabičky na další den.

Bramborová tortilla
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g brambor (nejlépe varný typ A nebo B) | 5 lžic olivového oleje |
1 větší cibule | sůl a pepř |
5 vajec |
POSTUP:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Cibuli nakrájejte najemno.
- Na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje. Přidejte brambory, osolte, opepřete a smažte na středním plameni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Občas promíchejte, až budou téměř měkké.
- Poté přidejte cibuli a opečte ji dozlatova. Rozšlehejte vejce se špetkou soli a pepře, zalijte brambory s cibulí. Přilejte na okraj pánve ještě trochu oleje a na mírném plameni pod pokličkou smažte 5–7 minut, až okraje zpevní.
- Pomocí talíře tortillu otočte a osmažte dalších 5 minut i druhou stranu. Tortilla by měla být uvnitř jemně vláčná, ne suchá. Podávejte teplou s čerstvým zeleninovým salátem.
TIP: Pokud místo syrových brambor použijete pár zbylých vařených kousků z předchozího dne, nejdřív osmažte cibuli a brambory přidejte, až bude dozlatova.
Plněné taštičky
Pokud máte doma listové těsto, nikdy vás nezaskočí nečekaná návštěva ani objednávka na něco opravdu dobrého ke svačině.

Plněné taštičky
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 balení rozváleného listového těsta | vejce na potření |
1 menší cibule, nakrájená najemno | 1 lžíce oleje |
2 stroužky česneku | sůl, pepř, muškátový oříšek podle chuti |
200 g čerstvého listového špenátu | sezamová semínka na posypání |
50 g ricotty |
POSTUP:
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli do zlatova. Přidejte prolisovaný česnek a také ho krátce osmahněte.
- Přidejte špenát, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Chvíli duste, aby špenát změkl a odpařila se přebytečná voda. Nechte vychladnout a dobře promíchejte s ricottou.
- Syrové listové těsto nakrájejte na čtverce 8 x 8 cm. Na každý dejte lžíci náplně, přehněte a okraje dobře přitiskněte vidličkou.
- Taštičky potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
TIP: Taštičky naplňte téměř čímkoliv – schováte do nich zbytek pečeného kuřete, boloňské omáčky i marmelády.