Hlavní obsah

Nejlepší svačiny od maminky. Několik tipů, jak je zpestřit

7:02
7:02

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Místo rohlíku s máslem a kousky zeleniny připravte dětem do školy jídlo, které jim dodá energii i potřebné živiny. Nezabere vám moc času, a přitom překvapení v krabičce bude stát za to.

Foto: Shutterstock

Vaječné muffiny se zeleninou

Článek

V září je všude spousta tipů na dokonale naaranžované svačiny. Nepodléhejte tomuto tlaku – opravdu není třeba každý den udělat na toustu veselý obličej nebo vykrajovat z okurky kytičky. I chléb s tvarohovou pomazánkou nebo kousek domácí buchty je dobrý směr. A když občas připravíte něco speciálního, bude to mít o to větší úspěch.

Máme pro vás pár tipů:

  • Připravte domácí wrapy a závitky plněné čerstvou zeleninou, pomazánkami nebo kuřecím masem.
  • Skvělé jsou také malé quiche nebo slané placky, které chutnají i studené.
  • Starší školáky potěší lehké těstovinové saláty s oblíbenou zeleninou a jemným dresinkem.
  • Barevné zeleninové tyčinky s hummusem nebo jogurtovým dipem připomínají party pohoštění.
  • K ochutnání láká i cokoliv ve formě špízu: sýr a zeleninu proložte kouskem chleba, nebo připravte sladký ovocný s minipalačinkami.

Vaječné muffiny se zeleninou

Stačí smíchat suroviny, nalít do formy a o zbytek se postará trouba. Doporučujeme udělat rovnou dvojitou dávku – skoro jistě totiž na muffiny dostanete chuť i vy.

INGREDIENCE:
5 vajec1 jarní cibulka
100 g kvalitní šunkysůl a pepř
60 g mozzarelly 1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 červené papriky olej na vymazání formy

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na muffiny olejem. Vejce dobře prošlehejte v misce se solí, pepřem a tymiánem.
  2. Místo tymiánu můžete použít i oregano, rozmarýn nebo bazalku.
  3. Šunku, mozzarellu a papriku nakrájejte na menší kostičky, cibulku i s natí nakrájejte najemno a vše promíchejte s vaječnou směsí.
  4. Směs rozdělte do formy a pečte asi 20 minut.

TIP: Použijte zeleninu, kterou máte po ruce: špenát, cherry rajčata, mražený hrášek, cuketu nebo žampiony. Posypte parmazánem.

Chlebové tyčinky s dipy

Večer poslouží jako příloha ke krémové polévce, ráno je zabalíte do krabičky. Když k nim přidáte mističku s dipem, garantujeme vám, že tahle svačina rozhodně v aktovce ležet nezůstane.

Foto: Shutterstock

Chlebové tyčinky s dipy

INGREDIENCE:
1/2 kostky droždí 50 g celozrnné mouky
1 lžička cukru1 lžička soli
170 ml vlažné vody 2 lžíce olivového oleje
250 g hladké mouky sezam na posypání (asi 3 lžíce)

POSTUP:

  1. Droždí rozdrobte do mísy, přidejte cukr a vlažnou vodu a nechte 10 minut vzejít kvásek. Prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, olej i vzešlý kvásek a vypracujte v hladké těsto. To nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Těsto vyválejte na plát silný asi 1,5 cm a nakrájejte na pruhy široké 2 cm, přičemž délku zvolte podle velikosti krabičky.
  3. Tyčinky lehce poválejte po stole a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce je potřete vodou a bohatě posypte sezamem či mákem. Nechte ještě 15 minut dokynout.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tvarohový krém

Proč vyrábět domácí tvarohový krém? Máte jistotu, že je z těch nejlepších surovin a zároveň nese jasné poselství: Záleží mi na tobě.

Foto: Shutterstock

Tvarohový krém

INGREDIENCE:
200 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti
100 g kvalitní čokolády 250 g jemného měkkého tvarohu
1–2 lžíce kakaa

POSTUP:

  1. V menším kastrůlku svařte smetanu. Odstavte ji, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a směs nebude hladká. Nechte vychladnout.
  2. Poté vmíchejte kakao a přidejte podle chuti i trochu moučkového cukru. Přelijte směs do mísy a vyšlehejte ji s tvarohem do hladkého a nadýchaného krému.
  3. Nechte jej vychladit do druhého dne.

Minipalačinky

Až budete chystat palačinky k večeři, nechte si trochu těsta stranou a tajně připravte miniverze ke svačině. To bude překvapení!

Foto: Shutterstock

Minipalačinky

INGREDIENCE:
125 g hladké mouky špetka soli
2 lžíce moučkového cukru 1 vejce pokojové teploty
1/2 lžičky prášku do pečiva 30 g rozpuštěného másla
160 ml plnotučného mléka přepuštěné máslo nebo olej na smažení

POSTUP:

  1. Smíchejte suché ingredience. V jiné misce prošlehejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
  2. Vlijte mokrou směs k suchým surovinám, a ještě jednou prošlehejte. Pánvičku lehce potřete přepuštěným máslem a rozpalte na střední teplotu.
  3. Pomocí malé naběračky tvořte malé palačinky z trochy těsta a krátce je osmažte z obou stran dozlatova.

TIP: Minipalačinky doplňte bílkovinami ve formě jogurtu nebo kefírového mléka. Skvěle budou chutnat také potřené ořechovým máslem.

Jablečné skleničky

Chutnají jako ten nejlepší jablečný koláč a pokud je připravíte večer – bude vám stačit 20 minut – ráno si zaslouženě přispíte.

INGREDIENCE:
200 g jemného tvarohu1 lžička mleté skořice
150 ml smetany ke šlehání1 lžíce vody nebo jablečného moštu
2 lžíce moučkového cukru nebo medu50 g nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle)
1 lžíce másla 50 g granoly nebo rozdrcených sušenek, např. máslové či celozrnné
2 střední jablka, oloupaná a nakrájená na malé kostky1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
1–2 lžíce krupicového cukru dle sladkosti jablek

POSTUP:

  1. Ve větší míse vyšlehejte tvaroh, smetanu a moučkový cukr či med do hustého krému.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, krupicový cukr, skořici a trochu vody.
  3. Poduste 5–7 minut, dokud jablka nezměknou, ale stále drží tvar. Nechte mírně vychladnout.
  4. Do skleničky dejte nejprve vrstvu tvarohového krému, pak směs ořechů s granolou nebo sušenkami a nakonec jablka (vrstvy můžete zopakovat).
  5. Skleničky zavřete a nechte odpočinout v lednici, aby se chutě spojily.

TIP: Pokud chcete lehčí verzi, použijte místo krému řecký jogurt nebo samotný tvaroh.

Bramborová tortilla

Udělejte si k večeři jednoduchou a sytou španělskou klasiku třeba se zeleninovým salátem. Zbytek dejte do svačinové krabičky na další den.

Foto: Shutterstock

Bramborová tortilla

INGREDIENCE:
500 g brambor (nejlépe varný typ A nebo B) 5 lžic olivového oleje
1 větší cibulesůl a pepř
5 vajec

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Cibuli nakrájejte najemno.
  2. Na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje. Přidejte brambory, osolte, opepřete a smažte na středním plameni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Občas promíchejte, až budou téměř měkké.
  3. Poté přidejte cibuli a opečte ji dozlatova. Rozšlehejte vejce se špetkou soli a pepře, zalijte brambory s cibulí. Přilejte na okraj pánve ještě trochu oleje a na mírném plameni pod pokličkou smažte 5–7 minut, až okraje zpevní.
  4. Pomocí talíře tortillu otočte a osmažte dalších 5 minut i druhou stranu. Tortilla by měla být uvnitř jemně vláčná, ne suchá. Podávejte teplou s čerstvým zeleninovým salátem.

TIP: Pokud místo syrových brambor použijete pár zbylých vařených kousků z předchozího dne, nejdřív osmažte cibuli a brambory přidejte, až bude dozlatova.

Plněné taštičky

Pokud máte doma listové těsto, nikdy vás nezaskočí nečekaná návštěva ani objednávka na něco opravdu dobrého ke svačině.

Foto: Shutterstock

Plněné taštičky

INGREDIENCE:
1 balení rozváleného listového těstavejce na potření
1 menší cibule, nakrájená najemno1 lžíce oleje
2 stroužky česnekusůl, pepř, muškátový oříšek podle chuti
200 g čerstvého listového špenátu sezamová semínka na posypání
50 g ricotty

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli do zlatova. Přidejte prolisovaný česnek a také ho krátce osmahněte.
  2. Přidejte špenát, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Chvíli duste, aby špenát změkl a odpařila se přebytečná voda. Nechte vychladnout a dobře promíchejte s ricottou.
  3. Syrové listové těsto nakrájejte na čtverce 8 x 8 cm. Na každý dejte lžíci náplně, přehněte a okraje dobře přitiskněte vidličkou.
  4. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

TIP: Taštičky naplňte téměř čímkoliv – schováte do nich zbytek pečeného kuřete, boloňské omáčky i marmelády.

Související témata:
Svačiny do školy

Výběr článků

Načítám