Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
180 ml mléka | 120 g másla |
20 g droždí | 1 vejce |
120 g cukru krupice | špetka soli |
400 g hladké mouky | |
Na vanilkový krém: | |
400 g smetany ke šlehání | 50 g cukru krupice |
1 vanilkový lusk | špetka soli |
4 žloutky | |
Dokončení: | |
80 g másla | moučkový cukr |
1 lžíce rumu |
POSTUP:
- Smetanu na vanilkový krém zahřejte téměř k varu, přidejte semínka z vanilkového lusku a nechte chvíli odstát.
- Z mléka na těsto odeberte 4–5 lžic, zahřejte je na pokojovou teplotu, rozdrobte do nich droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Přimíchejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Pekáč vymažte rozpuštěným máslem určeným na dokončení. Těsto rozdělte na čtyři části, z každé vyválejte váleček a nakrájejte na stejně velké kousky. Každý potřete máslem a vyskládejte do pekáče. Nechte ještě asi 20 minut dokynout, poté pečte při 180 °C asi 25 minut dozlatova.
- Mezitím dokončete krém. Žloutky vyšlehejte s cukrem. K vanilkové smetaně přidejte špetku soli a začněte ji zahřívat. Ke žloutkům přilijte trochu teplé smetany, promíchejte a směs vlijte zpět do zbytku smetany. Za stálého míchání krátce povařte, dokud krém nezhoustne. Ihned odstavte a přelijte do servírovací misky.
- Zbylé máslo rozpusťte, přidejte rum a moučkový cukr. Upečené buchtičky touto směsí potřete a podávejte s vanilkovým krémem.