Hlavní obsah

Recept na jemnou meruňkovou bublaninu ze třeného těsta

2:54
2:54

Poslechněte si tento článek

Tentokrát se vyhneme všem zkratkám a náhražkám a připravíme si plný plech klasického nadýchaného a úžasně jemného meruňkového moučníku. A i když je rčení „jako od babičky“ v rubrikách s recepty často nadužívané, tady je namístě: recept mám ze sešitu po babičce a o prázdninách patřil mezi nejoblíbenější kousky mezi všemi dětmi v okolí.

Foto: Profimedia.cz

Meruňkový koláč, který chutná jako kdysi.

Článek

Deset vajec, kostka másla, kilo meruněk… Nenechte se odradit výčtem surovin, upečete z nich plný velký plech dokonalého moučníku. Ceny se dnes liší obchod od obchodu, dá se ale říct, že se pravděpodobně vejdete do 200 Kč a koláč nakrájíte na 20 opravdu poctivých kousků. Pokud máte meruňky ze zahrady, nebo je koupíte ve slevě, vejdete se i do 150–180 korun.

Aby se vám koláč povedl napoprvé, vyplatí se dodržet pár zásad:

  • Všechny suroviny by měly mít před pečením stejnou (pokojovou) teplotu, vyberte je proto včas na linku. Povolené máslo se lépe spojí se žloutky a i sníh z bílků se lépe ušlehá, když nebudou vejce přímo z lednice.
  • Neulehčujte si práci a mouku opravdu prosejte s práškem do pečiva. Provzdušní se, kypřicí prášek se v ní rovnoměrně rozptýlí a „nevyšumí“ předčasně.
  • Meruňky na koláč by měly být zralé, ale ne přezrálé. Větší kousky nakrájejte na čtvrtiny a na těsto je ukládejte slupkou dolů, těsto se pak příliš nerozmočí.
  • Máslo na vymazání plechu je naopak lepší studené. Lépe se s ním pracuje a vytvoří tenký film, na kterém dobře ulpí mouka na vysypání. Přebytečnou mouku vysypte.

Pokud je dodržíte, čeká vás nadýchaný moučník, který nebudete péct jenom jednou.

Meruňkový koláč

INGREDIENCE na velký plech (45 × 37 cm)
220 g másla (+ na vymazání plechu)1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
10 vajec (menší, velikost M) 1 balíček prášku do pečiva
300 g moučkového cukru (+ na posypání)1 kg meruněk
350 g polohrubé mouky (+ na vysypání plechu)špetka soli

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C, velký plech vymažte studeným máslem a vysypejte moukou, přebytečnou vysypte. Meruňky opláchněte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny.
  2. Mouku na těsto prosejte s práškem do pečiva, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a ještě ji promíchejte metličkou.
  3. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh. Dávejte pozor, abyste ho nepřešlehali.
  4. Změklé máslo dejte do velké mísy, přisypejte cukr a šlehejte, až se spojí a máslo bude nadýchané a krémové. Poté po jednom přidávejte i žloutky a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.
  5. Pomocí stěrky zlehka zatřete postupně po částech do žloutků prosátou mouku a bílkový sníh. Těsto přemístěte na plech a cukrářskou kartou nebo plochým nožem ho rozetřete a uhlaďte. Na vrch rozložte meruňky: nemusíte je do těsta zatlačit, stačí, když je na něj položíte.
  6. Pečte v předehřáté troubě 30 až 35 minut, po 30 minutách začněte zkoušet špejlí, zda je moučník upečený. Po upečení nechte vychladnout. Vychladnutý koláč nakrájejte na kousky a podávejte zlehka poprášený moučkovým cukrem.
Související témata:

Výběr článků

Načítám