Článek
Deset vajec, kostka másla, kilo meruněk… Nenechte se odradit výčtem surovin, upečete z nich plný velký plech dokonalého moučníku. Ceny se dnes liší obchod od obchodu, dá se ale říct, že se pravděpodobně vejdete do 200 Kč a koláč nakrájíte na 20 opravdu poctivých kousků. Pokud máte meruňky ze zahrady, nebo je koupíte ve slevě, vejdete se i do 150–180 korun.
Aby se vám koláč povedl napoprvé, vyplatí se dodržet pár zásad:
- Všechny suroviny by měly mít před pečením stejnou (pokojovou) teplotu, vyberte je proto včas na linku. Povolené máslo se lépe spojí se žloutky a i sníh z bílků se lépe ušlehá, když nebudou vejce přímo z lednice.
- Neulehčujte si práci a mouku opravdu prosejte s práškem do pečiva. Provzdušní se, kypřicí prášek se v ní rovnoměrně rozptýlí a „nevyšumí“ předčasně.
- Meruňky na koláč by měly být zralé, ale ne přezrálé. Větší kousky nakrájejte na čtvrtiny a na těsto je ukládejte slupkou dolů, těsto se pak příliš nerozmočí.
- Máslo na vymazání plechu je naopak lepší studené. Lépe se s ním pracuje a vytvoří tenký film, na kterém dobře ulpí mouka na vysypání. Přebytečnou mouku vysypte.
Pokud je dodržíte, čeká vás nadýchaný moučník, který nebudete péct jenom jednou.
Meruňkový koláč
| INGREDIENCE na velký plech (45 × 37 cm) | |
|---|---|
| 220 g másla (+ na vymazání plechu) | 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry |
| 10 vajec (menší, velikost M) | 1 balíček prášku do pečiva |
| 300 g moučkového cukru (+ na posypání) | 1 kg meruněk |
| 350 g polohrubé mouky (+ na vysypání plechu) | špetka soli |
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 180 °C, velký plech vymažte studeným máslem a vysypejte moukou, přebytečnou vysypte. Meruňky opláchněte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Mouku na těsto prosejte s práškem do pečiva, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a ještě ji promíchejte metličkou.
- Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh. Dávejte pozor, abyste ho nepřešlehali.
- Změklé máslo dejte do velké mísy, přisypejte cukr a šlehejte, až se spojí a máslo bude nadýchané a krémové. Poté po jednom přidávejte i žloutky a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.
- Pomocí stěrky zlehka zatřete postupně po částech do žloutků prosátou mouku a bílkový sníh. Těsto přemístěte na plech a cukrářskou kartou nebo plochým nožem ho rozetřete a uhlaďte. Na vrch rozložte meruňky: nemusíte je do těsta zatlačit, stačí, když je na něj položíte.
- Pečte v předehřáté troubě 30 až 35 minut, po 30 minutách začněte zkoušet špejlí, zda je moučník upečený. Po upečení nechte vychladnout. Vychladnutý koláč nakrájejte na kousky a podávejte zlehka poprášený moučkovým cukrem.


