Článek
Šéfkuchař Jan Pípal, který vařil pro světová herecká esa i prezidentku Indonésie, dnes vede dvě populární pražské restaurace – belgický Bruxx a Vinohradský parlament, kam se chodí především za moderní českou kuchyní. Součástí Parlamentu je i Knedlíkárna, místo, kde denně připravují knedlíky k omáčkám, ale i ty plněné, sladké či slané. Denně jich vyrobí několik tisíc a nabídku obměňují podle sezony, takže když rostou lesní borůvky, na menu nesmí chybět.
V Knedlíkárně je umí opravdu vyšperkovat: přidají skořicové máslo, kokos nebo sladkou omáčku z podmáslí a na talíři je ozdobí bylinkami a jedlými květy, takže chutnají a vypadají výborně. A podle receptů Jana Pípala je dokážete připravit i vy.
Tvarohové knedlíky s borůvkami a žahourem
Borůvky si výborně rozumí s mléčnými produkty a tvaroh je oblíbená volba: Jan Pípal jím zahušťuje a zjemňuje i borůvkovou omáčku neboli žahour. O jemné křupnutí se postarají opražené mandle, o atraktivní vzhled svěží bylinky nebo jedlé květy.
Ingredience na 4 porce | |
---|---|
600 g měkkého tvarohu (500 g na knedlíky, 100 g na žahour) | 200 g másla |
4 žloutky | 1 lžička skořice |
100 g hrubé mouky | 100 g smetany na šlehání |
špetka soli | 100 g cukru |
500 g borůvek (250 g na náplň a 250 g na žahour) | 50 g mandlí |
50 g moučkového cukru |
POSTUP:
- Z tvarohu, žloutků, soli a hrubé mouky vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na kousky s hmotností 40 g a udělejte z nich placku. Borůvky smíchejte s moučkovým cukrem, placky naplňte a vytvarujte knedlíky a poté je povařte ve vroucí vodě 8 minut.
- Na borůvkovou omáčku (žahour) vložte do menšího kastrolu zbytek borůvek s cukrem a smetanou, několik minut povařte, rozmixujte a nechte zchladnout. Do vychladlé omáčky vmíchejte tvaroh.
- Na talíř dejte žahour, uvařené knedlíky, přelijte rozehřátým máslem se skořicí, oslaďte moučkovým cukrem, posypte sekanými praženými mandlemi a ozdobte meduňkou.
TIP: Ze zbylých bílků připravte třeba korpusy na pavlovy.
Kokosové knedlíky s borůvkami

Tvarohové knedlíky s kokosem a borůvkovým krémem
Stačí jenom malá změna v ingrediencích a borůvkové knedlíky získají exotický šmrnc. Knedlíky i borůvkovou omáčku připravte podle předchozího receptu. Uvařené polijte rozpuštěným máslem, obalte ve strouhaném kokosu (budete ho potřebovat cca 150 g) a na talíři posypte trochou moučkového cukru. Na talíři vypadají něžně, zvláště ozdobené jedlými květy, a chutnají ještě lépe.
Meruňkové knedlíky, které si pamatujete z dětství: Recept plný sladkých vzpomínek a šťavnatého ovoce

Smažené vanilkové knedlíky s borůvkami

Smažené knedlíky s lesními borůvkami s omáčkou z podmáslí
Tahle variace na borůvkové knedlíky vyžaduje trochu času navíc, výsledek ale rozhodně stojí za to. Spíše než hlavní jídlo zastoupí roli luxusního dezertu, dejte si proto záležet na hezkém tvaru knedlíků a z výsledku budete nadšení vy i hosté.
Ingredience na 4 porce | |
---|---|
160 g hladké mouky | 250 g lesních borůvek |
200 g plnotučného mléka | rostlinný olej na smažení |
80 g másla | 300 g podmáslí |
15 g krupicového cukru | 1 citron |
3 g soli | 50 g cukru |
3 vejce | 4 máslové sušenky |
1 vanilkový lusk | 50 g moučkového cukru |
POSTUP:
- V kastrůlku přiveďte k varu mléko s máslem, solí, cukrem a dření z vanilkového lusku. Vmíchejte mouku a na mírném plameni míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit. Nechte mírně zchladnout.
- Do prochladlého těsta zašlehejte vejce. Z těsta tvořte placky, plňte borůvkami a tvarujte do kuliček.
- Podmáslí smíchejte s cukrem a citronovou kůrou. Nevaří se, podává se za studena.
- Knedlíky smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte s ochuceným podmáslím, čerstvými borůvkami obalenými v moučkovém cukru a rozdrobenou máslovou sušenkou. Ozdobte čerstvou mátou a jedlými květy.