Hlavní obsah

Borůvkové knedlíky podle šéfkuchaře: tvarohové, smažené i s kokosem

3:31
3:31

Poslechněte si tento článek

Sladké knedlíky z vlastnoručně nasbíraných borůvek jsou pro mnoho dětí (i dospělých) jedním z nejmilejších prázdninových jídel. Kromě toho, že se u sběru protáhneme, mají lesní borůvky i spoustu zdravotních benefitů a nepřekonatelnou chuť. A pokud je dostane do rukou vyhlášený šéfkuchař, dokáže z nich vykouzlit opravdové skvosty.

Foto: Jan Martinek

Tvarohové knedlíky s borůvkami a žahourem podle šéfkuchaře Jana Pípala

Článek

Šéfkuchař Jan Pípal, který vařil pro světová herecká esa i prezidentku Indonésie, dnes vede dvě populární pražské restaurace – belgický Bruxx a Vinohradský parlament, kam se chodí především za moderní českou kuchyní. Součástí Parlamentu je i Knedlíkárna, místo, kde denně připravují knedlíky k omáčkám, ale i ty plněné, sladké či slané. Denně jich vyrobí několik tisíc a nabídku obměňují podle sezony, takže když rostou lesní borůvky, na menu nesmí chybět.

V Knedlíkárně je umí opravdu vyšperkovat: přidají skořicové máslo, kokos nebo sladkou omáčku z podmáslí a na talíři je ozdobí bylinkami a jedlými květy, takže chutnají a vypadají výborně. A podle receptů Jana Pípala je dokážete připravit i vy.

Tvarohové knedlíky s borůvkami a žahourem

Borůvky si výborně rozumí s mléčnými produkty a tvaroh je oblíbená volba: Jan Pípal jím zahušťuje a zjemňuje i borůvkovou omáčku neboli žahour. O jemné křupnutí se postarají opražené mandle, o atraktivní vzhled svěží bylinky nebo jedlé květy.

Ingredience na 4 porce
600 g měkkého tvarohu (500 g na knedlíky, 100 g na žahour)200 g másla
4 žloutky1 lžička skořice
100 g hrubé mouky100 g smetany na šlehání
špetka soli100 g cukru
500 g borůvek (250 g na náplň a 250 g na žahour)50 g mandlí
50 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Z tvarohu, žloutků, soli a hrubé mouky vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na kousky s hmotností 40 g a udělejte z nich placku. Borůvky smíchejte s moučkovým cukrem, placky naplňte a vytvarujte knedlíky a poté je povařte ve vroucí vodě 8 minut.
  2. Na borůvkovou omáčku (žahour) vložte do menšího kastrolu zbytek borůvek s cukrem a smetanou, několik minut povařte, rozmixujte a nechte zchladnout. Do vychladlé omáčky vmíchejte tvaroh.
  3. Na talíř dejte žahour, uvařené knedlíky, přelijte rozehřátým máslem se skořicí, oslaďte moučkovým cukrem, posypte sekanými praženými mandlemi a ozdobte meduňkou.

TIP: Ze zbylých bílků připravte třeba korpusy na pavlovy.

Kokosové knedlíky s borůvkami

Foto: Jan Martinek

Tvarohové knedlíky s kokosem a borůvkovým krémem

Stačí jenom malá změna v ingrediencích a borůvkové knedlíky získají exotický šmrnc. Knedlíky i borůvkovou omáčku připravte podle předchozího receptu. Uvařené polijte rozpuštěným máslem, obalte ve strouhaném kokosu (budete ho potřebovat cca 150 g) a na talíři posypte trochou moučkového cukru. Na talíři vypadají něžně, zvláště ozdobené jedlými květy, a chutnají ještě lépe.

Smažené vanilkové knedlíky s borůvkami

Foto: Jan Martinek

Smažené knedlíky s lesními borůvkami s omáčkou z podmáslí

Tahle variace na borůvkové knedlíky vyžaduje trochu času navíc, výsledek ale rozhodně stojí za to. Spíše než hlavní jídlo zastoupí roli luxusního dezertu, dejte si proto záležet na hezkém tvaru knedlíků a z výsledku budete nadšení vy i hosté.

Ingredience na 4 porce
160 g hladké mouky250 g lesních borůvek
200 g plnotučného mlékarostlinný olej na smažení
80 g másla300 g podmáslí
15 g krupicového cukru1 citron
3 g soli50 g cukru
3 vejce4 máslové sušenky
1 vanilkový lusk50 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. V kastrůlku přiveďte k varu mléko s máslem, solí, cukrem a dření z vanilkového lusku. Vmíchejte mouku a na mírném plameni míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit. Nechte mírně zchladnout.
  2. Do prochladlého těsta zašlehejte vejce. Z těsta tvořte placky, plňte borůvkami a tvarujte do kuliček.
  3. Podmáslí smíchejte s cukrem a citronovou kůrou. Nevaří se, podává se za studena.
  4. Knedlíky smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte s ochuceným podmáslím, čerstvými borůvkami obalenými v moučkovém cukru a rozdrobenou máslovou sušenkou. Ozdobte čerstvou mátou a jedlými květy.

Výběr článků

Načítám