Hlavní obsah

Ruská ropa se na trzích zastropovala sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco západní země v čele s Evropskou unií se dohadují o nastavení cenového stropu na ruskou ropu dováženou po moři, který by se mohl pohybovat mezi 65 až 70 dolary (1520 až 1640 Kč) za barel, tak skutečná cena ruské ropy na trhu je v současnosti výrazně nižší. Upozornila na to agentura Bloomberg. Rusko by tak dočasně na zavedení stropu, pokud by zůstal v diskutované úrovni, paradoxně vydělalo.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker v ruském přístavu Nachodka

Článek

Podle dat obchodní společnosti Argus Media se cena ruské ropy Urals ve čtvrtek propadla na 52 dolarů (1220 Kč) za barel. Pro porovnání barel severomořské ropy Brent se ve stejný den prodával za 85 dolarů (1990 Kč).

Ruská ropa je proti Brentu ve slevě dlouhodobě, čehož využívaly zejména Čína a Indie, které začaly Urals nakupovat v mnohem větších objemech než před válkou na Ukrajině. Tyto země ale nákupy na dovoz v prosinci dočasně pozastavily, neboť vyčkávají právě na to, jak bude vypadat cenový strop, na kterém se Evropská unie, země G7 a Austrálie dohodly.

Strop zaručí, že obchodníci, kteří nakoupí ruskou ropu nad jeho limit, přijdou o přístup k evropským a zejména těm řeckým ropným tankerům nebo průmyslovému pojištění proti rizikům (ropné skvrny apod.).

Ruská nafta teče proudem. Evropa skupuje, co se dá, než začne platit zákaz

Ekonomika

Dlouho diskutovaným a zatím nevyřešeným bodem je však samotná výše stropu. Zástupci EU se baví o úrovni mezi 65 až 70 dolary. Například Polsko považuje cenu 65 dolarů jako nedostatečnou, zatímco Řecko, které je největším vlastníkem ropných tankerů na světě, níže než pod 70 dolarů jít nechce.

Tak jako tak, pokud by výše stropu skutečně byla zavedena někde mezi diskutovanou hranicí, stále by to znamenalo, že ruští obchodníci by za ropu inkasovali více peněz než nyní.

Výhra by to však byla dočasná. Jak Bloomberg upozornil, cena ropy může kdykoli začít zase růst, a pokud bude strop pevně daný, tak v období růstu ceny suroviny může Rusko přicházet o část příjmů, o něž by bez zavedení stropu nepřišel.

Platnost od 5. prosince

Země G7 a Austrálie se dohodly na zastropování ruské ropy dovážené po moři už začátkem září, Evropská unie o měsíc později. Opatření vstoupí v platnost 5. prosince. Ve stejný den začne platit také zákaz na dovoz ruské ropy do EU a 5. února pak přibude i zákaz na dovoz ruských ropných produktů.

Několik zemí si však ze zákazu vyjednalo výjimky. Z embarga bude například dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Dovoz ruské energie do Číny stoupl od války o víc než 70 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám