Hlavní obsah

Ruská nafta teče proudem. Evropa skupuje, co se dá, než začne platit zákaz

Obchodníci v Evropě závodí s časem. Předtím, než 5. února začne v Evropské unii platit zákaz dovozu ruských ropných produktů, se snaží co nejvíce předzásobit ruskou naftou, protože alternativní zdroje jsou stále omezené. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ropovod Družba

Článek

EU je na dovozu nafty z Ruska značně závislá. S blížícím se zákazem dovozu ropných produktů z Ruska jsou tak v posledních dnech zásoby ruské nafty v EU výrazně navyšovány.

Například skladovací oblast Amsterdam-Rotterdam-Antverpy (ARA) zvýšila oproti říjnu objem zásob nafty v období od 1. listopadu do 12. listopadu o 126 procent na 215 tisíc barelů denně, uvedla analytička společnosti Vortexa Pamela Mungerová.

Rusko se zatím tento měsíc na celkovém dovozu pohonných hmot do Evropy podílí 44 procenty, protože existuje jen málo okamžitých nákladově efektivních alternativ. V říjnu jeho podíl činil 39 procent, ukazují údaje agentury Refinitiv.

Kdo nahradí Rusko?

Před únorovou invazí Moskvy na Ukrajinu byla Evropa na dovozu ruských pohonných hmot závislá z více než 50 procent, i přes pokles je Rusko stále největším dodavatelem dieselového paliva na kontinent.

Polský PKN Orlen zažádal na příští rok o tři miliony tun ruské ropy přes Družbu

Ekonomika

„EU bude potřebovat zajistit zhruba 500 tisíc až 600 tisíc barelů nafty denně, aby nahradila ruský objem, náhrada bude pocházet z USA a také z oblasti na východ od Suezu, především z Blízkého východu a Indie,“ uvedl analytik firmy FGE Eugene Lindell.

Anketa

Na co jezdí vaše auto?
Benzín
43 %
Nafta
44,2 %
LPG
3,4 %
Elektřina
1,1 %
Jiné
1,1 %
Nemám auto
7,2 %
Celkem hlasovalo 27255 čtenářů.

Za současný příliv ruské nafty může částečně zákaz dodávek nafty původem z Ruska na burzu ICE Futures Europe před sankcemi EU. Od 30. listopadu musí obchodníci na ICE prokázat, že do žádných nádrží v širším regionu ARA, které se použijí pro lednové dodávky, se nedostal žádný ruský produkt. Do zásobníků v ARA sice může v prosinci ještě dorazit ruská nafta, ale musí být přesunuta do jiných nádrží, ze kterých nebude možné realizovat lednové dodávky.

Zákaz ruské ropy už od prosince

EU nezavedla v rámci sankcí namířených proti Rusku za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu jen zákaz na dovoz ruských ropných produktů. Ještě dříve, tedy 5. prosince, začne platit také zákaz na dovoz ruské ropy.

Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Bezprecedentní nejistota, okomentovala IEA blížící se zákaz kupovat v EU ruskou ropu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám