Hlavní obsah

Zemědělci a potravináři získají až tři miliardy korun

Novinky, ČTK, Klára Beranová
Praha

Zemědělci a potravináři budou moci dostat jako pomoc kvůli opatřením proti koronaviru až tři miliardy korun. V pátek vláda totiž odklepla zásady dotačního programu, ministerstvo zemědělství nyní dopracuje jeho pravidla. Ty pak bude kabinet schvalovat na některém z dalších jednání.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

Na peníze budou mít nárok primárně producenti potravin, kteří dodávají zboží například do restaurací, hospod či školních jídelen, které jsou nyní zavřené.

„Podmínky toho konkrétního dotačního programu budou laděny mezi ministerstvem zemědělství a financí, například koho se to týká, že bude muset mít převážné příjmy z gastronomie,” uvedla na tiskové konferenci šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Program COVID III bude fungovat i příští rok, schválila vláda

Ekonomika

V praxi bude žádost velmi jednoduchá. Postačí prokázat pokles tržeb, doložit počet zaměstnanců a potvrzení, že jde o výrobce potravin podle definice zákona o potravinách.

Propad až 6 miliard měsíčně 

„Takto nám pravidla schválila Evropská komise. Každý, kdo podmínky splní, by měl mít nárok na 200 000 korun, dalších 20 000 potom za každého zaměstnance," dodal šéf resortu zemědělství Miroslav Toman.

Podle předloženého materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů až šest miliard korun měsíčně. Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun.

Vláda odklepla 500 korun denně pro OSVČ a eseróčka i ošetřovné pro živnostníky

Domácí

Propad tržeb u lihovin v případě trvání vládních omezení do konce roku dosáhne nejméně 2,5 miliardy korun, u pivovarů 1,4 miliardy korun měsíčně. U vinařů jde o zhruba 185 milionů korun měsíčně. Očekávají se také ztráty u produkce ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám