Hlavní obsah

Vláda odklepla 500 korun denně pro OSVČ a eseróčka i ošetřovné pro živnostníky

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podnikatelé, kteří kvůli koronaviru museli zavřít nebo omezit provoz svých podniků, dostanou od státu bonus ve výši 500 korun denně. V pátek to odklepla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ta rovněž schválila ošetřovné pro živnostníky ve výši 400 korun denně.

Foto: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

„Navazujeme na Pětadvacítku, která byla na jaře. Tentokrát o bonus mohou požádat ale pouze osoby samostatně výdělečně činné, kterým jsme zamezili podnikání. Museli z toho podnikání mít ale také převažující příjmy, tedy více než 50 procent,” uvedla šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Nejdéle pak budou moci podnikatelé pobírat finanční pomoc od začátku nouzového stavu do jeho konce.

Žádost bude možné podat jako u předchozích příspěvků na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Podnikatelé to balí ve velkém. Nemají na zálohy

Ekonomika

„Pokud by došlo k prodloužení nouzového stavu, bude to platit dále,” sdělila k tomu Schillerová.

Bonus budou moci podobně jako na jaře čerpat také společnosti s ručením omezeným. „Týká se to také malých eseróček,” dodala šéfka státní kasy. Nemohou k tomu ale čerpat jinou podporu, jako je například Antivirus.

Ošetřovné pro živnostníky

Vláda v pátek odklepla ale i ošetřovné pro živnostníky. Bude ve výši 400 korun na den po celou dobu uzavření škol.

Vláda v pátek ráno mimořádně jednala i o ošetřovném. Tisková konference

Domácí

„Ošetřovné bude rovněž pro živnostníky. Právě jsme na vládě schválili, že podpora bude ve výši 400 Kč/den. Žádosti vyřizuje opět MPO, v první vlně pandemie jsme takto schválili 190 tis žádostí v objemu 2,2 mld. Kč,” napsal vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám