Hlavní obsah

Zeman: Můj největší neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil v Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můj největší neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil v ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, prohlásil v neděli na Nově bývalý prezident Miloš Zeman. Podle něj Putin poškodil nejen Ukrajinu, ale i Rusko.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Největší můj neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil ve Vladimiru Putinovi, protože jen nesoudný člověk udělá tak tragickou chybu, jako bylo napadení Ukrajiny,“ kriticky se hodnotil Zeman v pořadu Za pět minut dvanáct.

Podle bývalého prezidenta útok nepoškodil jen Ukrajinu, ale i Rusko, a to „obrovským způsobem“. „Lidé si to málo uvědomují. Takže Putin je v podstatě ten, kdo poškodil svou vlastní zemi,“ podotkl Zeman.

Prezidentský mandát Zemanovi skončil v březnu, po deseti letech ho na Hradě vystřídal Petr Pavel. Své úřadování ale bývalý prezident příliš hodnotit nechtěl. Obhajoval to slovy, že by to bylo na dlouho. „Nikdo mi nemůže vytýkat, že jsem se někomu podbízel,“ podotkl pouze.

Zeman dlouhodobě podporoval těsnější vazby na Rusko. Názor změnil až poté, co Rusko 24. února loňského roku napadlo Ukrajinu. Od té doby několikrát zopakoval, že se ve svém postoji mýlil.

Před začátkem konfliktu Zeman například uvedl, že podle jeho názoru žádná válka nebude. Také se vysmíval americkým tajným službám, které varovaly před útokem na celou Ukrajinu. Tvrdil dokonce, že jde o blamáž.

Zelenskyj: Konflikt v Gaze odvádí pozornost od války na Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám