Hlavní obsah

Zelenskyj: Konflikt v Gaze odvádí pozornost od války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se obává, že nynější konflikt na Blízkém východě odvádí pozornost od války, kterou proti jeho zemi vede Rusko. Podle něj je to jedním z cílů Moskvy, která loni v únoru spustila proti Ukrajině rozsáhlou agresi.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Je jasné, že válka na Blízkém východě odvádí pozornost od Ukrajiny,“ uvedl Zelenskyj podle BBC při sobotním setkání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou v Kyjevě.

Rusko si podle něj oslabení pozornosti světového společenství vůči Ukrajině přeje, Kyjev si s tím prý ale poradí. I v minulosti už nastaly chvíle, kdy Ukrajinci prožívali velmi obtížné situace, vždy to ale zvládli, ujistil prezident.

Návštěva v Izraeli je nejistá

Zelenskyj měl v úmyslu v nadcházejícím týdnu navštívit Izrael, jeho cesta je ale nejistá poté, co informace unikla do médií. Listu The Times of Israel to potvrdil nejmenovaný ukrajinský diplomat. „Chtěl (Zelenskyj), aby se o návštěvě vědělo až ve chvíli, kdy vstoupí na izraelskou půdu. Je velmi zklamaný,“ uvedl diplomat.

Podle médií měla Zelenského návštěva vyslat signál, že Ukrajina je součástí „jednotné fronty“ Izraele, Evropy a USA stojící proti ose Rusko-Írán. Jako možný termín cesty ukrajinského prezidenta do Jeruzaléma bylo ve hře pondělí nebo úterý.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a Zelenskyj se v září setkali v New Yorku na okraji zasedání Valného shromáždění OSN. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu ale Zelenskyj Izrael nenavštívil a ani Netanjahu nepřicestoval do Kyjeva.

Zelenskyj po jednání s Leyenovou také popřel zprávy, podle nichž západní spojenci začali v tichosti mluvit s ukrajinskou vládou o možných mírových jednáních Kyjeva s Moskvou. Informaci přinesla americká televize NBC s odvoláním na jednoho současného a jednoho bývalého činitele USA.

Na setkání, které se mělo odehrát při nedávné schůzce zástupců tzv. Kontaktní skupiny pro Ukrajinu, se podle NBC „velmi obecně“ hovořilo o tom, co by mírové rozhovory znamenaly nebo čeho by se Kyjev mohl vzdát, aby se dohody podařilo dosáhnout.

Zelenskyj k tomu řekl, že nikdo z vedení EU nebo USA na něj netlačí. „Nikdo z vedoucích představitelů EU, USA a dalších - našich partnerů - nevyvíjí tlak na to, abychom nyní zasedli k jednání s Ruskem a něco mu odevzdali. To se nestane,“ ujistil.

Bývalý šéf německé diplomacie se obává třetí světové války. Situaci přirovnal k roku 1914

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám