Hlavní obsah

Vrah z fakulty po lidech na ulici střílel puškou za více než 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masový vrah, který ve čtvrtek na Filozofické fakultě v Praze zabil 14 lidí a zranil desítky dalších, měl ve škole podle policie ukrytý obrovský arzenál zbraní a střeliva. Podle dosavadních zpráv od policie a záběrů z policejní akce střelec používal karabinu AR-15 vybavenou kvalitní optikou. Svůj život si čtyřiadvacetiletý student po přestřelce s policií vzal nejspíš pomocí brokovnice.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policisté na náměstí Jana Palacha, kde se v budově Filozofické fakulty střílelo

Článek

Bývalý policejní instruktor a expert na zbraně Pavel Černý soudí, že na záběrech je vidět sportovní samonabíjecí karabina AR-15 ráže 308 winchester, která se příliš neliší od sportovních pušek nebo zbraní, které používají lidé na lov. S kvalitní optikou může podobná zbraň stát sto až dvě stě tisíc korun.

„To, co použil, je drahá puška, ale kdyby měl pušku za 20 tisíc, tak by ten zrůdný jedinec udělal v uvozovkách stejnou práci,“ řekl Novinkám instruktor.

Ráže 308 Winchester je komerční verze vojenského náboje 7,62 × 51 mm NATO. Používají ji ostřelovači u policie nebo v armádě, v civilním užití se používá pro lov jelenů nebo černé zvěře.

Měl ve škole celý arzenál zbraní. Studenti běžně přicházejí s velkými zavazadly, uvedla rektorka

Domácí

Policie v pátek uvedla, že útočník měl povolení celkem na osm zbraní a že dvě z toho byly dlouhé zbraně. Kolik jich pronesl na Filozofickou fakultu a jakým způsobem, neupřesnila. Uvedla jen, že život si vzal nejspíš pomocí brokovnice.

AR-15 je samonabíjecí útočná puška, která byla navržena a vyvinuta americkou společností ArmaLite v 50. letech 20. století a vycházela ze zbraně A-10. V roce 1962 zbraň přijala americká armáda a následně ji přepracovala a označila jako M16, která se začala vyrábět a v roce 1964 používat ve válce ve Vietnamu.

Foto: Profimedia.cz

Útočná puška AR-15

Nejpoužívanější zbraň hromadných vrahů

List The Washington Post letos v březnu napsal, že zhruba každý dvacátý dospělý obyvatel Spojených států, neboli přibližně 16 milionů lidí, vlastní nejméně jednu pušku ve stylu AR-15. Podle listu se tyto pušky staly drsným symbolem americké epidemie násilí páchaného střelnými zbraněmi. Deset ze 17 nejkrvavějších masových střeleb od roku 2012 zahrnovalo AR-15. 

Ve svém arsenálu 12 zbraní, které použil, měl pušku AR-15 i Stephen Paddock, který v říjnu 2017 v Las Vegas postřílel ze svého pokoje v 32. patře hotelu Mandalay Bay Resort and Casino 58 lidí, kteří se zúčastnili koncertu country zpěváka Jasona Aldeana. Koncertní plocha se nacházela 450 metrů od hotelu. Paddock poté spáchal v pokoji sebevraždu. Střelba je nejtragičtějším masakrem střelnou zbraní v moderních dějinách USA.

Hostouň: Úplně normální spořádaná rodina

Krimi

V Česku může tuto zbraň vlastnit pouze majitel střeleckého průkazu, který musí projít psychotesty, a její nákup musí povolit policie. Podle Černého ale psychotesty nedokážou rozpoznat, zda má někdo vražedné úmysly.

„Obelstít psychotesty je jednoduché. Do hlavy člověka nevidíte. Lesní vrah Kalivoda dělal u policie a prošel psychotesty. A člověk, který ve Frenštátu pod Radhoštěm rozmetal své sousedy výbuchem plynu, aby se jim pomstil, tak byl u vězeňské služby a dělal psychotesty,“ řekl Černý.

Podle instruktora by se spíše než o omezení střelných zbraní mělo více diskutovat o přípravě lidí na krizové situace. „I kdyby byl zákon dokonalý, jako že česká legislativa je dobře udělaná, tak tomuto, co se stalo na Filozofické fakultě by nikdo zabránit nedokázal,“ podotkl Černý.

Slyšeli jsme, jak za námi vylezl. Studentka popsala, jak skákali z římsy dolů

Domácí

Policie zveřejnila záběry ze zásahu při střelbě na Filozofické fakultě v Praze.Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám