Hlavní obsah

Slyšeli jsme, jak za námi vylezl. Studentka popsala, jak skákali z římsy dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna ze studentek filozofické fakulty, která spolu se spolužáky byla v budově během střelby, popsala chování střelce. Reportérka Českého rozhlasu s dívkou hovořila na chirurgickém oddělení Všeobecné fakultní nemocnice.

Foto: Facebook/Michael Skřivan

Lidé se schovávají na římse budovy Filozofické fakulty

Článek

„Měli jsme hodinu a pak se začaly ozývat zvláštní rány. Jsme si mysleli, že někdo blbne na chodbě, a najednou někdo prostřelil dveře. Tak jsme se schovali pod lavice za všechno, co šlo,“ popsala dívka, co se ve čtvrtek v budově fakulty odehrávalo.

Střelec se podle ní záhy vrátil a začal znovu střílet a vyrážet dveře, proto osazenstvo třídy uteklo oknem.

„Byli jsme ve čtvrtém patře, tak jsme utekli na střechu a pak jsme zalezli za roh na římsu, pod námi byl balkon. Tam jsme byli poměrně dlouho a čekali jsme,“ uvedla studentka dramatické okamžiky čtvrtečního odpoledne.

V budově pražské fakulty měl střelec obrovský arzenál zbraní a střeliva

Krimi

„Pak jsme slyšeli, že asi vylezl za námi okny ven, tak jsme skočili dolů na ten balkon. Tam jsme vyrazili okno, prolezli jsme oknem dovnitř a běželi jsme dolů,“ dodala dívka s tím, že dole v budově se setkali se záchranáři.

Na dotaz redaktorky uvedla, že její přátelé prý vyvázli s odřeninami a zlomeninami. „Ale někdo z té římsy spadl dolů na ulici,“ uvedla dívka.

Zhasněte a buďte tiše

Další svědectví doplnila docentka Daniela Tinková, která v době střelby vedla kurz historie. Jeden ze studentů se na ni obrátil s tím, že mu kamarádka posílá textové zprávy, neboť je zamčená na toaletě ve čtvrtém patře, a že se tam střílí a ona má strach.

„Zavřeli jsme se v té jedné místnosti, kde nás v té době bylo 20 až 25,  zabarikádovali jsme se,“ popsala pedagožka s tím, že zároveň kontaktovali policii, která již o střelci věděla a doporučila, aby v místnosti zhasli, schovali se a byli potichu, aby útočníka neupozornili.

„Takhle jsme čekali nějakou hodinu a půl. Potom nás vyvedla policie, která pro nás přišla,“ dodala Tinková.

Střelcem byl podle policie čtyřiadvacetiletý student. Jeho řádění si vyžádalo podle posledních informací 13 obětí.

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Výběr článků

Načítám