Hlavní obsah

ANO stále na výsluní. Piráti jsou pod 10 procenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Poslanecké sněmovny by se nyní dostalo sedm politických stran a hnutí. Podle zářijového průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by s téměř 31 procenty hlasů zvítězilo hnutí ANO. Těsně nad hranicí vstupu do Sněmovny by skončily hned tři vládní strany - STAN, TOP 09 a KDU-ČSL.

Článek

Hnutí ANO dlouhodobě vévodí předvolebním průzkumům a v případě šetření STEM tomu není jinak. Vítězné ANO by získalo 30,8 procenta hlasů. Na druhém místě by skončila ODS s 13,1 procenta následovaná hnutím SPD s 10,9 procenta hlasů.

Podle agentury však ANO mírně oslabilo. Pokles lze však sledovat i u ODS a část voličů koalice Spolu si není jistá konkrétní stranou. „Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se kolem pětiprocentní hranice,“ uvedli výzkumníci.

„Budeme muset přidat v komunikaci s veřejností, "okomentoval volební model v nedělním diskusním pořadu na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že na druhou stranu kabinet musí dělat nepopulární kroky, které „budou znamenat pro Česko pozitivní vývoj nejen v dalších letech, ale i měsících“.

Kupka zároveň věří, že se ODS opět posílí, protože je již tradicí, že v polovině volebního období jsou vládnoucí subjekty nejvíce nepopulární a následně se to zlepšuje.

S členstvím v NATO jsou spokojeny dvě třetiny Čechů

Domácí

Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka se lidé kloní k ANO kvůli tomu, že je za nimi vidět práce. „Lidé vidí, že tvrdě pracujeme. Na druhé straně vidí mimořádnou neschopnost vlády, koalice je nesourodá. Je to od Šumavy k Tatrám. Na jednu stranu konzervativnější ODS, na druhé straně ultraliberální, aktivistické a progresivistické strany. Myslím si, že lidem vadí i elitářství a určité vysmívání se,“ míní Havlíček.

Na čtvrté příčce by se umístili s 9,6 procenta Piráti. S odstupem a těsně nad pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by skončila TOP 09 (5,4), STAN (5,3) a KDU-ČSL (5 procent).

Před branami dolní komory parlamentu skončili komunisté se 4,3 procenta hlasů a Sociální demokracie se čtyřmi procenty. Přísaze Roberta Šlachty průzkum přisoudil 3,2 procenta.

Volby by vyhrálo ANO, čtyři strany na hraně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám