Hlavní obsah

Vládní půdorys ve vedení Prahy prioritou? Spolu a Piráti se týden neviděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povolební vyjednávání o vládě na pražském magistrátu pokračovala i tento týden, na schůzku koalice Spolu (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) a Pirátů však od minulého čtvrtka nedošlo a další se má uskutečnit až v úterý. Obě uskupení přitom mluví o tom, že je pro ně dál prioritou spolupráce na vládním půdorysu. Nevyřešená tak i dál zůstává otázka křesla v pražské radě pro trestně stíhaného Jana Wolfa (KDU-ČSL).

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Zástupci Pirátů v Praze - primátor Zdeněk Hřib a Jana Komrsková.

Článek

V pátek se pražští Piráti sešli se zástupci hnutí ANO. O den dřív s hnutím jednala koalice Spolu. Na obou schůzkách se podle vyjádření politiků řešil program.

Na schůzku Spolu a Pirátů tento týden nedošlo, i když by o ni Piráti podle slov členky jejich vyjednávacího týmu Jany Komrskové stáli. „Platí, že jednání hlavní se vedou s koalicí Spolu. Ale trochu se usmívám. My vyzýváme koalici Spolu, aby zasedla k jednacímu stolu, ale to se už týden nestalo,“ reagovala v pátek na dotaz Novinek Komrsková.

Vyjednávání označila za dlouhá, i tak podle ní musí časem dojít ke shodě. „Věřím, že to nebyla pouze rétorika ze strany Spolu, že chtějí koalici na vládním půdorysu,“ doplnila.

Pražské Spolu opět jednalo s ANO. Povýšenectví Hřiba trvá, glosoval Svoboda

Domácí

O tom, že je koalice v Praze na „vládním půdorysu“ prioritou i pro Spolu, mluvil naposledy ve čtvrtek večer kandidát Spolu na primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Že tento týden nejednali s Piráty, nebyl podle vyjádření zástupců koalice záměr. „Řekli jsme si, že si dáme tento týden kolečko s dalšími dvěma subjekty – ANO a Prahou Sobě. Jedná také Sněmovna. Piráti přijdou na řadu v úterý,“ řekl Novinkám šéf pražské ODS Marek Benda s tím, že Piráti o tom vědí.

„Osobní to v žádném případě není, máme nějaký harmonogram,“ doplnil člen vyjednávacího týmu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

Zajíček: Princip nezměníme

Zda úterní jednání někam povede, ale není jisté. Vyjednávání mezi Piráty a Spolu se zadrhlo na podmínce Pirátů, kterou prezentovali už před volbami, že nezasednou v pražské radě s trestně stíhaným člověkem - konkrétně jde o jméno Jana Wolfa (KDU-ČSL). Tomu ale nechce Spolu ustoupit - argumentuje, že šlo o vůli voličů a že Piráti jim nemají zasahovat do výběru kandidátů.

Šéf lidovců Marian Jurečka pro Novinky uvedl, že by Wolfa obětoval, podle Wolfových slov pro Právo ale o tom nerozhodne strana, ale zastupitelský klub Spolu.

„Neuvažujeme o tom, že bychom změnili princip o tom, že strany si nezasahují do svých nominací,“ řekl k tomu v pátek Novinkám předseda klubu Zajíček.

Pokud by v tomto Spolu ustoupilo, je podle Pirátů reálné, že by došlo k dohodě.

Lidovec Wolf: O mé nominaci rozhodne klub Spolu

Komunální volby

Zatímco mezi Spolu a Piráty to zatím spíš jiskří, na dalších schůzkách panuje o poznání klidnější atmosféra. „Bavili jsme se o programovém průniku. To jednání bylo překvapivě velmi příjemné,“ komentoval výsledek pátečního jednání s Piráty jednání zastupitel ANO Ondřej Prokop.

Na dotaz Novinek, zda vidí jako reálnou spolupráci s Piráty, řekl, že to nebylo tématem.„Nemáme žádné pocity, řešíme jenom programové věci,“ reagoval pak na otázku, zda je mu bližší Spolu, nebo právě Piráti.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Hřib: O Svobodovi jako primátorovi můžeme jednat

Komunální volby

Reklama

Výběr článků

Načítám