Hlavní obsah

Lidovec Wolf: O mé nominaci rozhodne klub Spolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf pražských lidovců a zastupitel v klubu Spolu pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Jan Wolf odmítl, aby o tom, kdo se v Praze stane radním, rozhodovaly stranické sekretariáty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na snímku (zleva) Zdeněk Zajíček (ODS), Jan Wolf (KDU-ČSL) a Bohuslav Svoboda (ODS) z koalice Spolu.

Článek

Reagoval tak pro Právo na slova šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky pro Novinky.cz, který by byl nerad, aby jednání o pražské koalici na vládním půdorysu ztroskotalo „na otázce trestního stíhání Jana Wolfa“.

Ve vleklých jednáních jde o požadavek Pirátů, aby s nimi v radě neseděli obvinění. Wolf je i s dalšími bývalými členy magistrátní komise obžalován v kauze sportovních dotací. „Je potřeba nad tím jednat – jak nad požadavkem Pirátů, tak přístupem Honzy Wolfa, jestli na tom trvat,“ citovaly Novinky Jurečku.

„Názor předsedy je pro mě důležitý“

Wolf měl zatím podporu partnerů Spolu pro Prahu i lídra pražského STAN, primátorův náměstek Petr Hlaváček řekl, že ctí presumpci neviny. Podle Wolfa by nominace do rady měl určit zastupitelský klub Spolu.

Jurečkovo vyjádření podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemá na průběh vyjednávání bezprostřední vliv. „Piráti trvají na podmínce neúčasti trestně stíhaných v Radě hl. m. Prahy po celou dobu volebního období a bez ohledu na stranickou příslušnost, kterou by chtěli mít ukotvenou v koaliční smlouvě,“ sdělil Právu Hřib.

Podle něj se na požadavku jednomyslně shodl pirátský zastupitelský klub, což také hned klubu Spolu sdělil. V příštím týdnu chtějí Piráti se Spolu jednat o klíčových bodech programu.

Jurečka je připraven v Praze Wolfa obětovat

Domácí

„O povolební strategii nerozhodují sekretariáty stran ani samy o sobě jednotlivé strany našeho uskupení. Názor předsedy KDU-ČSL je pro mě důležitý a stejně tak důležité jsou pro mě i názory ostatních členů vedení KDU-ČSL. Tam jsem zatím nezaznamenal, že by někdo jiný podobný názor prezentoval,“ sdělil Právu Wolf v reakci na Jurečku.

Podle Wolfa se na jeho jménu koalice, která by byla schopná vést město, nerozpadne. „Za sebe jsem připraven do rady jít jako v ní nebýt,“ doplnil.

Vyjednávači Spolu dosud od první schůzky s Piráty odmítali, aby jim mluvili do nominací. Podle šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila o Wolfovi, který už čelil obžalobě před volbami, rozhodli voliči.

Primátorský adept Svoboda Novinkám ve středu řekl, že pirátský tlak na Wolfa je záminka. Pokud by Spolu od Wolfa ustoupilo, přijdou podle Svobody od Pirátů jiné požadavky. „Je to věc, která zabíhá do principiálnosti, protože o tom, kdo bude na radnici fungovat, rozhodují primárně voliči,“ dodal.

Benda: Chci jít s Piráty, ti ale válčí. Na presumpci viny už fakt nepřistupuju

Komunální volby

Žalobu kvůli přidělování sportovních dotací v letech 2018 a 2019 podal státní zástupce v červenci. Podle serveru Seznam Zprávy mezi obviněnými figuruje někdejší ministr a bývalý primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD), bývalý předseda magistrátního výboru pro sport a volný čas Antonín Lébl (tehdy ANO), bývalá vedoucí magistrátního odboru sportu Soňa Fáberová a tehdejší zastupitelé Jan Wolf, Miloš Růžička (oba za Spojené síly pro Prahu) a Stanislav Nekolný (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám