Hlavní obsah

Hřib: O Svobodovi jako primátorovi můžeme jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli vyjednávači SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) tvrdí, že jim jako vítězům voleb Piráti v jednáních upírají nárok na primátorské křeslo v hlavním městě, podle dosavadního primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) to není pravda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

„Jasně jsme už na předchozím jednání (tedy ve čtvrtek, pozn. red.) řekli, že jsme otevřeni jednání o variantě, ve které je Bohuslav Svoboda (lídr SPOLU) primátorem. Doslova takhle, vylučuji, že by to mohli přeslechnout, protože jsme to několikrát zopakovali,“ uvedl Hřib.

Benda: Chci jít s Piráty, ti ale válčí. Na presumpci viny už fakt nepřistupuju

Komunální volby

Zástupci SPOLU o zpochybnění Svobodova nároku na řetěz mluvili ve čtvrtek i v pondělí po setkání svého zastupitelského klubu. Vyjednávač Zdeněk Zajíček (ODS) v pondělí uvedl, že od Pirátů stále nemají potvrzeno, že by Svobodu jako primátora akceptovali.

„Toto považujeme za naprosto samozřejmý demokratický princip, na jehož základě tady v tuto chvíli demokracie stojí. Této odpovědi se (Piráti) vyhýbají a zřejmě tento princip respektovat nechtějí,“ řekl Zajíček.

Zajíček z pražské ODS: Ať se Hřib věnuje svým věcem a neustále neútočí

PoliTalk

Podle Hřiba možnost jednat o návratu Svobody leží na stole, přičemž nechápe, proč „do médií koalice SPOLU říká něco jiného“.

„Úplně nerozumím tomu, proč to dělají, jestli je cílem vytvořit nějakou mlhu,“ doplnil primátor. V úterý večer bylo na programu jednání SPOLU a STAN o koalici. Piráti nadále podle Hřiba preferují variantu koalice se SPOLU, STAN a také Prahou sobě, která se ovšem SPOLU nezamlouvá.

Tato otázka podle Hřiba ale jednání neblokuje. „V tuto chvíli se to láme na tom, že koalice SPOLU požaduje přítomnost trestně stíhaných osob v radě,“ připomněl primátor požadavek, z něhož Piráti slevit nechtějí.

SPOLU tomu nerozumí, argumentuje tím, že i obžalovaný adept do městské rady Jan Wolf (KDU-ČSL) získal mandát od voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám