Hlavní obsah

Vláda všude škrtá a pak kupuje drahé stíhačky, kritizuje opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí vlády premiéra Petra Fialy (ODS) nakoupit 24 amerických stíhacích letounů F-35 za celkem 106 miliard korun se nepozdává politické opozici. Například exministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) má za to, že kabinet měl dát možnost Švédsku podat nabídku – a následně se rozhodovat. Kritici primárně upozorňují na vysoký výdaj za nákup letounů v době, kdy stát potřebuje šetřit.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

F-35A Lightning II v Ostravě

Článek

„Toto rozhodnutí stávající vlády přichází v nejnevhodnější dobu, zvláště, když to po nás nikdo nepožaduje a jedná se o nejdražší zakázku v historii armády. Veřejnost nemá informace o skutečných nákladech na tuto zakázku. Vláda škrtá peníze ve školství, nemá peníze pro důchodce a bez detailních informací rozhoduje nákup za stovky miliard. Rozpočtová politika této vlády už nyní poškozuje českou ekonomiku a zásadně zpomalí růst HDP,“ sdělil Novinkám exministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Podle něj by měl kabinet premiéra Fialy dát možnost Švédsku, od nějž si Česko pronajímá současné stíhací letouny JAS-39 Gripen, podat závaznou nabídku, aby bylo možné srovnávat a aby nevznikaly pochybnosti, a až poté se rozhodnout. „Neznáme konkurenční nabídky, a pokud existují, tak ani jejich srovnání,“ dodal.

Kritika primárně kvůli ceně

První místopředseda opozičního hnutí ANO a stínový premiér Karel Havlíček zase upozornil na to, že na jedné straně se vláda snaží šetřit, zvyšuje některé daně a na druhé schválí takto nákladný nákup, což lidé nepochopí. Rozhodnutí je podle něj také nekorektní vůči Švédsku.

Vláda schválila nákup F-35

Domácí

„Vládní rozhodnutí o nákupu F-35 je zbrklý krok. Nikdo nezpochybňuje kvalitu F-35, ale je třeba vše porovnat s finančními možnostmi, které máme. Vláda škrtá, kde může, chybí peníze ve zdravotnictví, školství, vědě, v dopravě. Důchody porostou při současné inflaci jen zhruba o 350 korun. To nelze lidem vysvětlit. Naprosto nechápu, proč kabinet nepracuje rovněž s alternativní nabídkou osvědčeného systému Gripen, proč se nevyhodnotí obě nabídky z úhlu pohledu kvality, potřebnosti, ceny za investici, nákladů na provoz, logistiky, personálních kapacit a rovněž z úhlu pohledu našich spojeneckých závazků,“ uvedl na síti X Havlíček s tím, že ANO navrhovalo odložit rozhodnutí o dva roky.

„Nákup F-35 není požadavkem NATO. Považuji to i za nekorektní vůči Švédům, kteří nám doposud poskytovali letouny za výhodných podmínek a kteří chtěli jednat o dalších podmínkách. Takhle se obchody neuzavírají, tím spíše, když to bude závazek na jednu generaci. Další ukázka arogance moci,“ doplnil.

Babiš: Nedává to smysl

Podobně, byť ostřeji, se pro Novinky vyjádřil i šéf opozičního ANO Andrej Babiš, podle něhož vládní rozhodnutí nedává nyní smysl.

„Schvalují rozpočet na příští rok, kde osekají zdravotnictví, školství, sport a vlastně všechny resorty. Celá republika bude stagnovat. Obírají důchodce a jako důvod uvádí, že nemají peníze, ale obrana si vydupe nákup letadel za stovky miliard, které po nás NATO navíc ani nechce. Nedává to vůbec smysl,“ zkritizoval krok Babiš.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová se pozastavila nad tím, že kabinet oznámil nákup stíhaček F-35 v den, kdy na svém zasedání řeší rozpočet na příští rok a kdy se očekávají významné úspory s cílem snížit schodky rozpočtu.

„Bez možnosti dotazů. Bez diskuze s opozicí. S termínem dodání 12 let. V den, kdy schvalují rozpočet postavený na největším zvýšení daní v historii a tupých škrtech ve školství, vědě a investicích… Symboličtější aranžmá pro oznámení nákupu stíhaček za 150 miliard korun nevymyslíte,“ uvedla Schillerová.

Za „rychlý a líbivý krok“, který zaváže budoucí vlády, označil rozhodnutí o nákupu předseda neparlamentní Sociální demokracie Michal Šmarda.

Generál Míka vysvětloval své tvrzení, že cena za F-35 bude nižší. Z dálnic se startovat nebude

PoliTalk

„Země čelí novým typům hrozeb a potřebuje mnohem komplexnější ochranu, včetně posílení evropského pilíře. O tom bychom se měli bavit dříve, než se zavážeme k nákupu čehokoliv za spousty miliard. Vláda jde cestou rychlých a možná líbivých kroků, které však nenavazují na priority NATO a našich partnerů,“ domnívá se šéf SOCDEM.

S ohledem na cenu krok vlády zkritizoval také poslanec SPD a člen sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích.

„Od samého počátku jsme to odmítali. Celkově to vyjde naše daňové poplatníky na stovky miliard korun. Rozhodnutí vlády přichází za situace, kdy stávajících 12 plus 2 švédských letounů má nalétáno pouhých 50 procent své životnosti. Jejich pronájem končí v roce 2027 – s následnou další, dvouletou opcí – a po skončení pronájmu nám Švédsko nabízí jejich přenechání a modernizaci. Cena jedné stíhačky ve verzi Block 4 se nyní pohybuje okolo 3,5 miliardy korun za kus. Je třikrát dražší než gripen, je také velmi poruchová – a zejména náklady na provoz jsou astronomické. Vláda je však nakoupila za asi šest miliard korun jednu. Jejich plný potenciál navíc nikdy nevyužijeme,“ míní Vích s tím, že kvůli vysokým nákladům nezbudou peníze na další projekty a „čekají nás těžké roky“.

Zároveň za SPD uvedl, že kdyby se nynější opoziční hnutí dostalo v příštím volebním období do vlády, bude navrhovat odstoupení od smlouvy.

F-35 umožní odstrašení potrestáním, řekl generál Míka

Domácí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) však ve středu ujistila, že akvizice neohrozí další armádní modernizační projekty, protože ačkoliv se jedná podle ní o vysokou částku, jde v průměru o zhruba 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu.

První stroje páté generace Lockheed Martin F-35A Lightning II v nejmodernější verzi Block 4 by měla armáda dostat v roce 2029, všechny dostane do roku 2035. Životní cyklus strojů je počítán minimálně do roku 2069. Nákup přijde na 106 miliard korun, dalších 44 miliard bude stát příprava na jejich provoz.

Našla se i slova uznání

Vláda ale ve středu sklidila za své rozhodnutí také pozitivní ohlasy.

„Oceňuji, že využijeme Gripen až do konce životního cyklu a pak nasadíme letouny, které nakupují evropští členové NATO po stovkách. Zvyšujeme tím schopnost součinnosti a spolupráce a posilujeme bezpečnost České republiky,“ vyjádřil se na síti X senátor, předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Že jde o rozhodnutí založené na expertních rozhodnutích, věří také bývalý ministr financí a někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který si často pro kritické slovo na adresu vlády nejde daleko.

„Měl jsem možnost nahlédnout do nákladové analýzy a analýzy efektivity celého programu. Jedná se zajisté o výsostně politické rozhodnutí, ale o kvalitě a férovosti expertních doporučení nepochybuji,“ řekl Kalousek.

Nejnovější verze F-35, kterou chce ČR, se teprve vyvíjí

Domácí

Výběr článků

Načítám