Hlavní obsah

Vláda schválila nákup F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila pořízení 24 letounů F-35 za cenu 106 miliard korun. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že jde o řešení na desítky let. Americké stíhačky do budoucna nahradí gripeny, které má ČR pronajaté do roku 2027.

Foto: Lockheed Martin

F-35

Článek

První stroje páté generace Lockheed Martin F-35A Lightning II v nejmodernější verzi Block 4 by měla armáda dostat v roce 2029, všechny dostane do roku 2035. Podle Fialy bude nákup financován z rozpočtu ministerstva obrany.

„V porovnání schopností letounů a jejich životnosti s cenou neexistuje lepší řešení pro plnění úkolů taktického letectva Armády ČR na příští desítky let. Našim spojencům tím říkáme, že bereme obranu naší země vážně a že s námi mohou počítat,“ uvedl na síti X premiér Fiala.

„Systém F-35 neznamená jen pořízení letadel. Jde o zásadní technologický skok pro rozvoj armády, ale také pro českou ekonomiku a akademickou i technologickou sféru, protože F-35 znamená také přístup k nejmodernějším technologiím na planetě,“ dodal.

Generál Míka vysvětloval své tvrzení, že cena za F-35 bude nižší. Z dálnic se startovat nebude

PoliTalk

„Není čas na další provizoria,“ uvedla k pořízení letounů ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podle ní je životní cyklus strojů počítán minimálně do roku 2069. Nákup přijde na 106 miliard korun, dalších 44 miliard bude stát příprava na jejich provoz.

Činit by tato částka měla v průměru necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu.

Ačkoliv jde podle ministryně obrany o vysokou částku, kterou bude muset Česko v příštích letech vynaložit na pořízení letounů a souvisejících nákladů, tak prý nedojde k ohrožení ostatních armádních nákupů.

„Mohu zaručit, že ostatní modernizační projekty Armády ČR, zvláště modernizace těžké mechanizované brigády, nejsou tímto projektem nijak ohroženy, naopak se vzájemně doplňují s ohledem na budované schopnosti,“ ujistila Černochová.

Součástí ceny je také výzbroj, jakou mají být podle dřívějších informací například rakety vzduch-vzduch či vzduch-země, výcvik posádek a potřebné výcvikové vybavení či náhradní díly pro zajištění životního cyklu.

Zapojit by se měl i tuzemský průmysl. Konkrétně Černochová uvedla, že pro české firmy má resort připraveno souvisejících 14 průmyslových projektů.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka označil rozhodnutí vlády za „velmi odvážné“ a ocenil, že koresponduje s doporučením armády, která požadovala pořízení stroje 5. generace. F-35 podle něj nahradí nejen gripeny, ale i bitevníky L-159.

„Hlavními vlastnostmi F-35 jsou kombinace minimální viditelnosti pro radary a schopnost v reálném čase sbírat a zpracovávat data, která umí distribuovat těm, kteří je potřebují. Pořizujeme schopnost, kterou v budoucnu budeme potřebovat na bojišti,“ dodal Řehka.

V současné době si Česko pronajímá 14 gripenů od Švédska, jejich nájem má skončit v roce 2027. Ministerstvo má ale opci na další pronájem do roku 2029. 

Vzhledem k předpokládaným pozdějším dodacím lhůtám F-35 bude tedy nutné držet si gripeny do roku 2035.

Záměr nakoupit stíhačky F-35 dlouhodobě budí značné rozpaky, zejména kvůli řadě nejasností, primárně spjatých s celkovými náklady. Kritikou se netajila primárně politická opozice, která často upozorňovala na vysoké náklady v době, kdy je potřeba šetřit státní rozpočet.

Nejnovější verze F-35, kterou chce ČR, se teprve vyvíjí

Domácí

Reklama

Související články

ANALÝZA: Co víme a co nevíme o nákupu F-35

Česká republika směřuje k nákupu stíhacích letadel páté generace Lockheed Martin F-35A Lightning II. Rozhodnout sice ještě musí vláda, ale armáda jejich nákup...

Výběr článků

Načítám