Hlavní obsah

Vláda schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci, řekl po jednání kabinetu ve středu premiér Petr Fiala (ODS). Po podpisu ministrů obrany ji musí schválit parlament a podepsat prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala poskytl ve středu 12. dubna 2023 rozhovor deníku Právo

Článek

„Vláda schválila významnou dohodu o obranné spolupráci se Spojenými státy americkými. Je to krok, který zvyšuje bezpečnost naší země v neklidných časech,“ oznámil šéf vlády.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) k tomu následně uvedla, že dohoda umožňuje intenzivní praktickou spolupráci mezi českou armádou a ozbrojenými silami Spojených států.

„Obrana Evropy je založena na angažmá amerických ozbrojených sil. Tak to bylo, je a věřím, že i bude,“ uvedla.

Osud dohody o jaderných zbraních mezi Ruskem a USA může být zpečetěn, pohrozil ruský diplomat

Válka na Ukrajině

Konkrétně má smlouva usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. Samotný pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území však neřeší.

To by i nadále musely nejprve schválit vláda a parlament, jednalo by se o separátní politické rozhodnutí.

„Účelem smlouvy je vytvořit podmínky pro to, aby spolupráce se Spojenými státy mohla probíhat, pokud se na tom obě strany domluví. Přítomnost vojáků či cvičení amerických vojáků budou schvalovány jako doposud,“ zdůraznila Černochová.

Dokument budou muset ještě po podpisu ministrů obrany schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Podle Černochové nyní ministři obrany ČR a USA hledají nejvhodnější termín k podpisu. „Výsledek je dobrý, posílí bezpečnost České republiky,“ míní Černochová.

První jméno na českém sankčním seznamu. Patriarcha Kirill

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám