Hlavní obsah

První jméno na českém sankčním seznamu. Patriarcha Kirill

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní představitel ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill je prvním jménem na českém sankčním seznamu. Po jednání kabinetu o tom informoval šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Profimedia.cz

Patriarcha Kirill

Článek

„Máme první jméno na vnitrostátním sankčním seznamu. Jsem rád, že se Česko vrací k sebevědomé zahraniční politice,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání kabinetu Lipavský.

Pro patriarchu Kirilla to znamená například zákaz vstupu do Česka nebo zmrazení případného majetku v zemi.

„Jeho časté výstupy, které ospravedlňují zvěrstva páchané ruskými vojáky na Ukrajině, jsou jasnými důkazy, které vedly vládu k tomuto rozhodnutí,“ vysvětlil ministr.

Maďarsko znovu zablokovalo protiruské sankce, tentokrát kvůli patriarchovi Kirillovi

Evropa

Jméno patriarchy Kirilla se přitom již loni objevilo na chystaném sankčním seznamu Evropské unie.

Proti tomu se však ozvalo Maďarsko, jehož zástupci opakovaně prohlašovali, že zařazení Kirilla na černou listinu považují za zasahování do náboženské svobody.

K prosazení balíčku však byl potřeba souhlas všech 27 evropských zemí, sedmadvacítka tak vyhověla požadavku Maďarska.

Brusel konkrétně nařkl Kirilla z toho, že podporoval ruskou invazi na Ukrajinu, a také z toho, že slouží jako hlásná trouba režimu prezidenta Vladimira Putina. V květnu Kirill při kázání prohlásil, že „Rusko nikdy nikoho nenapadlo“ a že „nechce jít do války“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský poskytl 22. března 2023 deníku Právo rozhovor.

Vláda tak Kirillovo jméno na vlastní český seznam přidala ve středu dle takzvaného Magnitského zákona, který vešel v účinnost v lednu. Jde o sankční zákon, který nabyl v České republice účinnosti 3. ledna 2023. Ten umožňuje přijmout vnitrostátní omezující opatření.

„Získá-li ministerstvo informaci o tom, že se subjekt, který dosud nebyl zařazen nebo navržen k zařazení na sankční seznam Evropské unie, dopustil nebo dopouští postižitelného jednání, a je-li to v zahraničněpolitickém nebo bezpečnostním zájmu České republiky, předloží vládě návrh na zařazení takového subjektu na sankční seznam Evropské unie,“ stojí v zákonu.

Provádění opatření směřujících ke zmrazení majetku má na starost Finanční analytický úřad (FAÚ). Prověří, zda osoba zařazená na sankční seznam disponuje majetkem v Česku, a případně majetek zmrazí.

Patriarcha Kirill vyzval k vánočnímu příměří. Cynická past, reaguje Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám