Hlavní obsah

Vláda v pátek ráno mimořádně jednala i o ošetřovném. Tisková konference

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se v pátek ráno mimořádně sešla k jednání o kurzarbeitu. Kabinet novelu o zaměstnanosti s kurzarbeitovými pravidly schválil. Jednal také o ošetřovném v době dálkové výuky a karantény. Novinky přinášejí tiskovou konferenci po jednání vlády živě.

TK po mimořádném jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci při ekonomických potížích. Podnik platí lidem za odpracované hodiny, stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Podle plánu má opatření od listopadu navázat na dočasný program Antivirus s příspěvky na mzdy.

Hospodářská komora: Plošná opatření už nelze připustit

Ekonomika

Podle dohody koaličních stran by kurzarbeit musela povolit vláda. Přikročila by k němu při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví. Pracovník by mohl doma zůstat jeden až čtyři dny v týdnu, a to až rok. Dostával by od státu 70 procent čistého, nejvýš ale do celostátní průměrné mzdy. Firma by hradila sociální odvody i za neodpracované hodiny, a to ze 70 procent hrubého. Zdravotní pojištění by se platilo z běžného plného výdělku. Odboráři a zaměstnavatelé s nastavením nesouhlasí.

S ošetřovným koalice rodiče napíná, pro premiéra to není urgentní téma

Ekonomika

Ministerstvo práce také navrhuje, aby se ošetřovné vyplácelo po celou dobu karantény či výuky na dálku na děti do 13 let. Nyní se poskytuje zaměstnancům z nemocenského pojištění 60 procent základu příjmu na děti do deseti let po devět dnů, samoživitelkám a samoživitelům na školáky do 16 let pak až 16 dnů. Politici ANO dosud uváděli, že úprava není potřeba, když karanténa trvá deset dnů a školy se plošně nezavírají. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) kvůli šíření covidu-19 a omezování provozu škol změna nutná je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám