Hlavní obsah

Podnikatelé to balí ve velkém. Nemají na zálohy

Právo, Tomáš Volf

Lidé, kteří podnikají jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), musejí od září začít znovu platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Tuto povinnost jim stát na půl roku prominul kvůli dopadům koronaviru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V případě minimálních záloh jde měsíčně skoro o pět tisíc korun. Bohužel v řadě oborů, jako například v cestovním ruchu, se ale byznys zdaleka nevrátil do normálních kolejí a podnikatelé jsou bez peněz. Na zálohy nemají a živnost plánují ukončit nebo přerušit.

To je příklad i šedesátileté průvodkyně z Prahy, ještě před penzí. Před koronavirem bývala velmi vytížená, provázela skupiny Italů a Francouzů. Turisté z těchto zemí se ale zatím ve větším počtu nevrátili.

Půjdu se přihlásit na úřad práce
průvodkyně z Prahy

„Skupiny k provádění teď nejsou žádné. Až to začne, bude to mezi průvodci hrozný boj, do toho se mi už nechce,“ řekla Právu. Ucházela se proto už i o místo pokladní u jednoho z řetězců, ovšem nevzali ji. „Půjdu se přihlásit na úřad práce, abych dostala aspoň podporu,“ popsala. A není zdaleka sama.

Podle nedávno zveřejněné analýzy společnosti Bisnode počet přerušených živností v první polovině letošního roku překročil 50 000. Podnikání pozastavilo o pětinu víc osob než ve stejném období loňského roku a o 38 procent víc než v roce 2018. Podnikání za prvních šest měsíců letošního roku přerušilo nejvíc živnostníků za poslední tři roky. A to i přes odpouštění placení záloh.

Praha bez turistů znamená přes 30 tisíc lidí bez práce

Finance

„Ačkoliv se ekonomika pomalu zotavuje z šoku, který jí zasadila koronavirová pandemie, stále ji svírají obavy z budoucího vývoje. Očekávaný rekordní propad národního hospodářství se odráží i na aktivitách podnikatelské základny,“ uvedla analytička Bisnodu Petra Štěpánová.

Další odklad neprošel

Například opoziční ODS chtěla lhůtu prominutí placení záloh prodloužit do konce roku, právě s ohledem na nelepšící se situaci řady podnikatelů.

Vláda to ale odmítla s argumentem, že plošná podpora zaměstnavatelů prominutím pojistného by vyčerpala všechny peníze, s nimiž se počítá pro cílenou pomoc zaměstnavatelům v obtížích, například na prodloužení kurzarbeitu. Stát odpouštěním měsíčně přichází zhruba o 4,5 miliardy korun.

A jak to nyní je s opětovným placením záloh? OSVČ, které naposledy zálohy odvedly v únoru, musejí začít platit za měsíc září. V některých případech je ale možný ještě měsíční posun.

Povinné platby záloh pro OSVČ jsou zpět. Opozdilcům hrozí penále

Finance

„U zdravotního pojištění, pokud už OSVČ uhradila zálohu na pojistné za měsíc březen, se tato záloha považuje za zálohu za měsíc září,“ upřesnil Právu mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

„Záloha je splatná od 1. dne měsíce, za který se platí, do 8. dne následujícího měsíce. Záloha za říjen tedy bude splatná od 1. října do 8. listopadu,“ doplnil.

V případě důchodového pojištění a dobrovolné nemocenské podle něj budou tyto platby využity nejdříve na případné jiné splatné závazky a potom jako předplacená platba na měsíc září.

Vláda chystá paušální daň. Kdo na ní vydělá?

Finance

U sociálního pojištění je splatnost záloh od prvního do posledního dne měsíce, za který se platí.

Minimální měsíční zálohy v případě důchodového pojištění činí 2544 Kč, u zdravotního pojištění je to 2352 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám