Hlavní obsah

Válek opět terčem výtek za antibiotika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace se začíná stabilizovat, v únoru to bude určitě lepší, v květnu už ale stoprocentně. Čekání na dostupná penicilinová antibiotika připomíná telenovelu. Když se blíží konci, nastane nečekaný zvrat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Zástupci ministerstva zdravotnictví se ve středu ve sněmovním výboru hájili tím, že selhání je na straně firem, které ignorují své povinnosti, a stát na ně nemá žádné páky. Opoziční poslanci resortu vyčítají, že nedokáže nemocným lidem po několik měsíců zajistit stěžejní léky.

„Od října jsme neměli penicilin, vždycky přišlo pár krabiček. Vy si vůbec nedokážete představit, v jakých podmínkách jako pediatři pracujeme,“ řekl dětský lékař David Kasal (ANO). Zdůraznil, že nemohou léky drtit a tablety malé děti nespolknou.

EU hrozí firmám

„Nechápu, jak mohou být na grafech dodávky penicilinu téměř srovnatelné jako v minulosti, když jsem ospen neviděla téměř půl roku a půl roku penicilinem léčit nemůžu,“ přidala se lékařka Romana Bělohlávková (KDU-ČSL). To, že musí lékaři podávat dostupná širokospektrální antibiotika místo těch úzce zaměřených, je podle ní už teď znatelně vidět při větší rezistenci bakterií vůči léčbě.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se opřel do výrobců. „Firmy opakovaně vyhlásí výpadek na poslední chvíli, třeba den před tím, než mají dodávku realizovat,“ řekl. Zvažuje, že požádá o zásah antimonopolní úřad.

Nedostatek léčiv v Česku může vyřešit Jižní Korea. Dodat by mohla statisíce balení léků

Domácí

Zopakoval, že stát nemá zákonné páky na výrobce, což by se mělo změnit s přijetím novely o léčivech. Ta dá výrobcům a distributorům povinnost držet minimální zásobu u vybraných důležitých léků.

S balíčkem opatření přišla ve středu Evropská komise. Podle návrhu by výrobci museli povinně aspoň s šestiměsíčním předstihem informovat, že hrozí výpadek. Vzniknout má seznam kritických léků. Pokud se budou zásoby tenčit, výrobci budou vyzváni k řešení, v krajním případě by jim to mohla Komise nařídit.

Sporným bodem návrhu je zkrácení doby, po kterou mají nové léky exkluzivní přístup na trh, než bude moci konkurence nabídnout generika. Z deseti let se má lhůta snížit na osm, což má přispět k dostupnosti léků v menších státech, které jsou pro firmy méně lukrativní.

Řekli k dostupnosti antibiotik
15. prosince 2022, ministr Válek
Antibiotika jsou už vyřešená. Penicilin tady máme a u ostatních antibiotik buď existuje generická alternativa, anebo máme možnost jiného antibiotika.
12. ledna 2023, premiér Fiala
Situace nedostatku penicilinových antibiotik se daří stabilizovat. V příštím týdnu přijde mimořádná dávka a během tohoto týdne už přišly do ČR některé dodávky jiných léčiv.
26. ledna, náměstek ministra Dvořáček
Více než sto tisíc balení z plánovaných dodávek je již v Česku v distribuci a do konce týdne by měly být tyto léky v lékárnách. Situace se začíná stabilizovat.
10. února, náměstek ministra Dvořáček
Předpokládám, že se nám podaří dosáhnout stoprocentní jistoty na přelomu února a března.
24. března, ministr Válek
Situace pořád není dobrá, upozorňoval jsem, že to bude trvat do prázdnin.
12. dubna, ministr Válek
Dneska jsem už plně přesvědčen, že v první polovině května by se situace měla plně stabilizovat.

Velká spotřeba

Mimořádně se už do Česka dovezlo 150 tisíc balení a dalších 240 tisíc balení antibiotik se mělo dodat dříve, než bylo původně s výrobci dohodnuto. Přesto to nestačí.

Spotřeba je od začátku letošního roku enormní, hlavně kvůli vysokým počtům nemocných. Mimořádně vysoký je letos počet lidí, kteří mají spálu nebo streptokokové infekce, na které se antibiotika předepisují. „Mluvíme o výpadcích, ale ve skutečnosti se spotřebovalo všechno, co se dodalo,“ uvedla šéfka SÚKL Irena Storová. Extrémně vysoká spotřeba podle ní byla také u dětských sirupů na horečku a bolest.

Sto tisíc balení antibiotik, opět slíbil Válek

Domácí

Některé lékárny se stále s výpadky potýkají, byť, jak Právu řekl viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký, situace je lepší než na začátku roku.

„Vždycky se objeví léky na nějakou dobu a pak distribuci dojdou, ale v lékárnách postupně jsou. Nyní úplně chybí úzkospektré penicilíny, protože je výrobci nedodávají, přestože ze zákona o léčivech by měli léky dodávat tak, aby odpovídaly potřebě pacientů,“ potvrdil.

Podle jakého klíče se aspoň menší objemy balení do lékáren rozdělují, ale nikdo neví. Pacientům tak stále nezbývá než zkoušet a volat.

Válek: Situace s léky se zlepší v dubnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám