Hlavní obsah

Nedostatek léčiv v Česku může vyřešit Jižní Korea. Dodat by mohla statisíce balení léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek léků v Česku, zejména antibiotik, by mohla pomoci řešit Jižní Korea. Na podzim by mohlo dorazit několik stovek tisíc balení. V pátek to na tiskové konferenci oznámili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (oba TOP 09), která o věci vyjednávala během své cesty do Jižní Koreje a na Tchaj-wan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Děláme vše pro to, aby byly vyřešeny nedostatky léků. Pro Českou republiku je potřeba najít řešení, které zvýší odolnost českého trhu a odolnost pro české pacienty. V Jižní Koreji se nám podařilo dosáhnout naprosto mimořádného úspěchu,“ oznámil v pátek ministr zdravotnictví Válek.

O poskytnutí léčiv, kterých momentálně na trhu není a v nejbližší době nebude dostatek, jednala v Jižní Koreji předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová s tamním premiérem Han Tok-sunem. „Jednání probíhala na mnoha úrovních, pan premiér se o to velmi zasadil a přislíbil, že posune naši inciativu, abychom společně zaznamenali tento úspěch. Našim cílem je nejen dodání antibiotik, ale i chybějících léků, které potřebujeme pro příští sezonu,“ přiblížila šéfka Sněmovny.

„Čím více dodavatelů a výrobců budeme mít, tím menší je pravděpodobnost, že by se opakovala situace z poslední doby,“ dodala.

Válek: V Česku prudce stoupla spotřeba antibiotik. I to způsobilo jejich nedostatek

Domácí

Pekarová Adamová současně uvedla, že se jednalo také o možnosti přesunu výroby části jihokorejských léků do Česka, čemuž jsou tamní výrobci nakloněni. Jižní Korea patří k největším investorům v Česku, a tak zná specifika českého trhu.

Výhodou je podle Pekarové Adamové i to, že Jihokorejci nejsou závislí na subdodávkách pro potřeby výroby léků na Číně a Indii, ale vše si dovedou vyrábět sami.

Přímo se zástupci pěti výrobců jednal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. „Jejich kapacity dramaticky převyšují to, co bychom ve střední a východní Evropě potřebovali. Jeden z těch středně velkých výrobců, co se týká antibiotik pro děti, zásobuje několik jihoasijských trhů. Pro nás se bavíme o řádu několika stovek tisíc balení pro podzimní sezonu,“ uvedl náměstek.

Kromě antibiotik se strany bavily také o dodávkách léků a přípravků na kardiovaskulární a onkologická onemocnění.

Výpadky ještě trvat budou

První dodávky by podle Dvořáčka, pokud budou splněny veškeré zákonné povinnosti, mohly dorazit během letošního podzimu, tak aby Česko bylo připraveno na vlnu chřipek. Co se týče případného přenesení výroby jihokorejských léků do Česka, odhaduje horizont blízkých let.

„To, co uděláme dnes, bude řešit situaci za čtyři pět let nejdříve. Měli bychom přemýšlet v takto dlouhodobém horizontu. Situace bude dramatická ještě dlouhou dobu. Nejsme na konci té krize. Nejen v oblasti antibiotik, ale i u mnohých dalších přípravků se ta nedostupnost různě přelévá po Evropě. Můžeme tedy očekávat, že nedostupnosti se budou projevovat i v dalších oblastech, ale pracovní skupina na ministerstvu tu situaci ve spolupráci s odbornými společnostmi řeší a vždy budeme schopni najít tu správnou náhradu, která pacienty neohrozí,“ prohlásil.

Česko, ale i další evropské země se potýkají s nedostatkem léčiv již řadu měsíců a výpadky se dají očekávat i do budoucna. Ministerstvo zdravotnictví tedy shání léky různě po světě a snaží se mimořádnými dodávkami situaci řešit.

Jsme s vámi. Pekarová na Tchaj-wanu připomněla heslo ze srpna 1968

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám