Hlavní obsah

Sto tisíc balení antibiotik, opět slíbil Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu posvětila rozhodnutí, že pojišťovny mohou českým pacientům schválit úhradu první várky 100 tisíce balení antibiotik registrovaných v zahraničí. Mělo by to pomoci pacientům, kteří své léky ještě stále v lékárnách marně shánějí. Antibiotika jsou obtížně dostupná už od prosince.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Už brzy budeme mít k dispozici prvních 100 tisíc balení antibiotik, a budeme tak moci lépe čelit situaci, která je problematická v celém světě,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Oslovili jsme dodavatele, zda mohou dovézt i léky registrované mimo země Evropské unie. To se nám podařilo a díky souhlasu vlády mohou být tyto léky plně hrazené,“ řekl.

Zopakoval svá slova z uplynulého týdne, že během ledna a února vláda počítá s dovezením půl milionu balení antibiotik. Předobjednaných je 800 tisíc balení. Už dříve řekl, že pojišťovny to bude stát zhruba 150 milionů korun navíc, protože léky ze zahraničí jsou dražší. „Jsou to ale jen korunové rozdíly,“ řekl. Dovezené přípravky budou mít český příbalový leták.

Nekupujte léky z druhé ruky

Válek opět apeloval na lidi, aby nekupovali léky z druhé ruky na internetu, někteří je totiž stále nabízejí na inzertních serverech. „Přeprodávání léků na internetu je odsouzeníhodné,“ řekl s tím, že takové léky nemusí být bezpečné.

Za nedostatek léků Válka ve středu tepala opozice při debatě k návrhu vyslovení nedůvěry vládě. „Ministr zdravotnictví začal problém s nedostatkem léků řešit v polovině prosince. Co dělal do té doby?“ ptala se například Jana Mračková Vildumetzová z ANO.

Nedostatek léků může trvat ještě rok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám