Hlavní obsah

Válek: Situace s léky se zlepší v dubnu

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v neděli předpověděl, že nedostatek léků na respirační onemocnění, který trápí celé Česko, bude trvat nejméně do jara. Zvláštní tým na ministerstvu nyní řeší, jak do ČR dopravit léky z mimoevropských zemí. Podle pátečních informací z resortu by začátkem tohoto týdne měla dorazit mimořádná dodávka antibiotik z Ameriky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Musíme počítat s tím, že do konce března bude situace stále velmi složitá. Jsem si jistý, že v dubnu nebo v květnu budeme ve zcela jiné situaci, podzim bude už snad v pořádku,“ řekl Válek v České televizi. Jak Právo informovalo v sobotu, náměstek ministra Jakub Dvořáček před několika dny uvedl, že léky mohou chybět ještě celý rok.

Řekl, že problém s nedostatkem léků může být dlouhodobý, protože výroba léků se plánuje s ročním až osmnáctiměsíčním předstihem. A právě výrobci léčiv podle něj během covidové pandemie zaspali. „Výrobci před rokem neodhadli, jak se bude vyvíjet covid. V řadě zemí byly tvrdé restrikce, takže nepočítali s takovou vlnou respiračních onemocnění, výrobní linky nejely naplno,“ tvrdil Válek.

Pozor na černý trh

S chybějícími léky by Česku měly pomoci země mimo Evropu. „Naštěstí jsme schválili zákon, který nám od 1. ledna umožňuje oslovit i mimoevropské výrobce, jako je Kanada, Austrálie či USA, ale zvažujeme i Jižní Koreu a Japonsko. Řeší to speciální tým,“ uvedl Válek s tím, že nedostatek léků zažívá celá Evropa. Nyní jeho resort jedná právě s USA o mimořádných dodávkách penicilinu. Právě antibiotika z lékáren zmizela, ačkoliv virová onemocnění, jejichž epidemii teď Česko zažívá, antibiotika neléčí.

Válek: Čekací lhůty ve zdravotnictví se podařilo vrátit na předcovidovou úroveň

Domácí

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse jsou lékárníci na pokračující výpadky léků připraveni. „Průběžně komunikujeme s lékaři, jaká antibiotika máme k dispozici. Je to náročné, ale budeme to muset zvládnout,“ řekl v ČT Krebs.

„U antibiotik je nyní spotřeba taková, jaká byla před covidem za celou sezonu, a ještě ani nejsme v polovině ledna,“ dodal. Varoval občany, aby si nesháněli například antibiotika na černém trhu. Inzeráty, že je někdo poptává či naopak nabízí, se už na internetu objevují.

„Taková činnost je v rozporu se zákonem a velmi nebezpečná. Lidé, kteří koupí antibiotika na černém trhu, riskují, že na jejich nemoc nebudou indikována, nemusí řešit jejich onemocnění. Mohou být ale padělaná, poškozená nebo toxická,“ varoval Krebs.

Lázně zdarma pro zodpovědné

V souvislosti s epidemií chřipky a dalších respiračních onemocnění Válek odmítl plošná opatření jako například povinné respirátory ve veřejné dopravě. „Opravdu si nemyslím, a odborníci také ne, že situace je taková, že bychom museli debatovat o povinnosti respirátorů či provádět jakékoli omezení,“ řek Válek.

S ním souhlasí i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Chřipkové epidemie jsme v minulosti zvládali standardním způsobem, musíme se vrátit k tomu, že s virózami se musíme naučit žít. Rozhodně bych k plošným opatřením nesahal,“ uvedl Šonka v ČT.

Podle Válka by bylo namístě odměňování lidí, kteří dbají o své zdraví. „Lidé, kteří se chovají zodpovědně, chodí pravidelně na preventivní prohlídky a očkují se, šetří peníze systému a výhody by mít měli. Může to být například týdenní pobyt v lázních zdarma,“ uvedl ministr.

Aplikace Tečka, která během pandemie sloužila jako covid pas, by se podle něj měla přejmenovat na EZ kartu a měla by fungovat jako elektronický očkovací průkaz. „Mohou tam být e-recepty, žádanky, možná i propouštěcí zpráva z nemocnice,“ uvedl Válek, podle nějž je ale nutné změnit zákon o elektronizaci zdravotnictví.

KOMENTÁŘ: Čína v bludném covidovém kruhu – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám