Hlavní obsah

Krádeže za nouzového stavu přijdou stát na miliony

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Miliony korun si bude muset připravit ministerstvo spravedlnosti na vyplacení odměn advokátům, které soud přidělil jako obhájce ex offo pachatelům drobné majetkové kriminality v nouzovém stavu. V době platnosti mimořádných opatření se totiž i na banální krádeže pohlíží jako na zločin s trestní sazbou až osm let, kdy obviněný už musí mít svého obhájce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V drtivé většině případů nemají tito zlodějíčci peníze na vlastního advokáta, takže jim ho musí zajistit stát na své náklady.

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně eviduje od půlky března stovky krádeží napříč celou republikou. Obhajoba jednoho chmatáka vyjde státní kasu na desítky tisíc korun. Ukazuje to případ Petra V., který na konci března ukradl v plzeňském obchodě voňavku za pár stovek. Za normální situace by jeho případ spláchl soudce ze stolu jen důraznějším varováním, jenže teď Petra čeká monstrproces, kdy o jeho vině bude rozhodovat tříčlenný senát.

Vláda nebude žádat prodloužení nouzového stavu

Domácí

Už během vyšetřování si jeho advokát naúčtoval za právní služby odměnu přes deset tisíc korun. A to ho ještě čeká obhajoba. „Podle advokátního tarifu je za každý úkon stanovena odměna ve výši 2100 korun bez DPH. Moje práce začíná převzetím případu, dalšími úkony jsou účast u výslechu obviněného, podání stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání a nakonec seznámení s výsledkem vyšetřování,“ vysvětlil advokát Petra V.

„Druhá fáze obhajoby se rozjede po podání obžaloby, kdy začne první soudní líčení, a pak následuje odvolací řízení,“ dodal advokát.

Ve stavu nouze skoro dva tisíce krádeží

Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Petra Malého došlo od 12. března do 15. dubna k téměř 1900 krádežím spáchaným ve stavu nouze, tedy v přísnější trestní sazbě. „U tří stovek z nich policie zjistila pachatele,“ doplnil Malý. Do ukončení nouzového stavu 17. května se tak dá předpokládat, že se počet případů ještě zdvojnásobí.

Alespoň částečně snížit náklady státu plánuje v této souvislosti tachovské státní zastupitelství. „Budeme se snažit jít cestou dohody o vině a trestu, což zákon umožňuje i u zločinů s trestní sazbou do osmi let. Pokud najdeme s obviněným společnou řeč, odpadá dokazování před soudem,“ uvedl šéf tachovských žalobců Zbyněk Eger.

Nouzový stav skončí 17. května, stvrdila vláda

Domácí

I když stát může peníze za obhajobu po odsouzených vymáhat zpět, je úspěšný jen ve zlomku případů. „Vymahatelnost těchto pohledávek za loňský rok byla pouhých tři a půl procenta. Může za to špatná sociální situace a zadlužení těchto lidí,“ uvedl Vladimír Řepka z ministerstva spravedlnosti.

Podle něho se celková výše neuhrazených nákladů na advokáty ex offo v trestním řízení blíží třem miliardám.

Reklama

Výběr článků

Načítám