Hlavní obsah

Vláda nebude žádat prodloužení nouzového stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda Andreje Babiše už nebude žádat Sněmovnu od další prodloužení nouzového stavu. Ten nyní platí do 17. května. Kabinet původně chtěl termín do 25. května, kdy končí opatření, Sněmovna ovšem odsouhlasila právě 17. květen.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Nebudeme žádat,“ řekl Babiš v České televizi. Kabinet podle něj v pondělí projedná zákon o ochraně zdraví, na jehož základě by ministerstvo zdravotnictví získalo více pravomocí a mohlo by nařizovat užívání ochranných prostředků nebo i zavírat obchody či provozovny.

Vláda by pak prostřednictvím ministerstva zdravotnictví mohla zachovat koronavirové restrikce, i kdyby žádný nouzový stav nebyl.

Proti nárůstu pravomocí ministra zdravotnictví se ovšem mnozí ohrazují. Že by se tím vyprázdnil krizový zákon, upozornili ústavní právníci. Podle nich by se stalo řádným to, co je nyní vnímáno jako mimořádné.

Premiér také v České televizi řekl, že je spokojen s fungováním svých ministrů během epidemie a nechystá ve vládě žádnou výměnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám