Hlavní obsah

Hejtman Netolický chce žádat vládu, ať vyhlásí nouzový stav znovu

Právo, Novinky, alt, vtk, alf, lž, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu. Pokud vláda nebude konat do nedělního večera, budou podle něj kraje nuceny vyhlásit stav nebezpečí. Uvedl to po videokonferenci s hejtmany. Stávající nouzový stav by měl vypršet ke konci týdne, Sněmovna ho ve čtvrtek odmítla prodloužit.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Martin Netolický

Článek

Ještě v průběhu čtvrtečního jednání Sněmovny pět hejtmanů a pražský primátor Zdeněk Hřib uvedli, že jsou připraveni vyhlásit stav nebezpečí v případě, že Sněmovna neprodlouží nouzový stav. Ve stavu nebezpečí je možné přijímat některá opatření, která by zamezila šíření viru.

„Jako hejtmani připravujeme vyhlášení stavu nebezpečí na území zmiňovaných krajů pro případ neprodloužení nouzového stavu po 14. únoru 2021,“ stojí v prohlášení hejtmanů.

Podepsali ho pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) a hejtmani Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN), Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), Libereckého kraje Martin Půta (STAN) a Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Současně apelovali na vládu, aby v případě neprodloužení nouzového stavu zajistila podporu nemocnic ze strany armády a sdělila krajům, jaká opatření přijme ministerstvo zdravotnictví.

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Domácí

Netolický po večerní videokonferenci hejtmanů pak uvedl, že v případě, že nebude v Poslanecké sněmovně schváleno prodloužení nouzového stavu, požádá Pardubický kraj jeho prostřednictvím vládu o vyhlášení nového nouzového stavu. O konkrétním postupu chtějí hejtmani jednat s vládou v průběhu pátku.

„My jako Pardubický kraj vnímáme složitost situace a domníváme se, že stav nebezpečí je pro bezpečí kraje nedostatečným nástrojem. Pokud by nastala situace izolovaných opatření může být kvůli neexistenci právního rámce ohrožena distribuce ochranných prostředků, ty jsou nyní distribuovány v rámci nouzového stavu,“ řekl Netolický (ČSSD).

„Pokud vláda nebude konat do nedělních 18 hodin, pak budeme nuceni od pondělí 15. února stav nebezpečí vyhlásit, i když míra efektivity bude nesrovnatelně menší,” avizoval Netolický.

Sněmovna nakonec odmítla návrh vlády a nouzový stav neprodloužila.

„Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my v krajích měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl, a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav," uvedl poté předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu,” řekl Kuba.

Najděte řešení, konec nouzového stavu nic nezmění, apelují na poslance hejtmani za ODS

Domácí

Kuba a hejtmani za ODS už dříve během čtvrtka vyzvali poslance, aby našli shodu při jednání o nouzovém stavu. Upozornili, že zrušením nouzového stavu se epidemická situace nezmění.

Grolich: Situaci to jen zhorší

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) Právu řekl, že nouzový stav je jediná forma řízení, která současné situaci odpovídá. Zdůraznil, že i když je stát řízen současnou vládou diletantsky, jakákoli změna současný stav ještě zhorší.

Momentální stav označil za chaos. I když jsou podle Grolicha všichni jeho kolegové hejtmani lidmi na svém místě, není jisté, že by všechny kraje vyhlásily stav nebezpečí současně. V jednotlivých regionech by tak mohly panovat zcela rozdílné podmínky pro fungování společnosti. V některých by například mohly být v provozu dosud uzavřené provozovny, v jiných zase nikoli.

Blatný: Je jen otázkou času, kdy se k nouzovému stavu vrátíme

Domácí

Grolich považuje za zásadní chybu, že vláda nebyla připravena na to, co bude technicky dál, pokud nebude nouzový stav prodloužen.

„Problém je v tom, že země je řízena politicky, místo toho, aby se rozhodovalo fakticky, dle odborných dat. To skončilo na podzim, kdy ministr Adam Vojtěch předkládal návrhy opatření na základě hlasů odborníků. S jeho odchodem to skončilo. Teď už je to jen čistá politika,“ doplnil hejtman.

Hejtman Holiš: Někteří dělají Antibabiš kampaň

Také zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) míní, že stav nebezpečí není ideální řešení a upozorňuje, že skýtá řadu problémů.

„Zákonná opora ve vyvolání nebezpečí postihuje minimum věcí, které teď potřebujeme řešit. Teď to probíráme s právníky a připravujeme se na zvolení nejlepšího řešení. Musíme dále vyčkat, co ministerstvo zdravotnictví a hygieny. S nimi musíme být v souladu. Není to jen o stavu nebezpečí,“ sdělil Právu hejtman přes SMS.

Söder: Bez nouzových opatření v Česku je na stole uzavření hranic

Evropa

„Stále doufám ve vítězství zdravého rozumu, že bude prodloužený nouzový stav,“ dodal ještě před rozhodnutím Sněmovny s tím, že v krocích některých politiků z jiných krajů vidí předvolební kalkul.

„Někteří zástupci krajů hlavně z politických důvodů dělají více svoje politické PR a jednotnou Antibabiš kampaň,“ poznamenal Holiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám