Hlavní obsah

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Vláda před čtvrtečním hlasováním o prodloužení nouzového stavu stále nemá dostatek hlasů. Jeho případný konec by podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) znamenal, že se v pondělí otevřou obchody a zřejmě i fitness centra. Ta podle něj nemohou uzavřít ani kraje ve stavu nebezpečí.

Foto: Novinky

Jan Hamáček

Článek

„Otázka je, co bude s wellness centry a bazény, zřejmě se také otevřou,“ řekl Novinkám.

Stravovací zařízení sice kraje podle Hamáčka také uzavřít nemohou, je však možné regulovat jejich provoz podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „Restaurace zůstanou zavřené za předpokladu, že obstojí nařízení ministerstva zdravotnictví před případnými soudními procesy,“ uvedl.

Pokud jde o školy, řídí se jejich provoz podle školského zákona. Napříč stranami však panuje shoda, že by se měly postupně opět zprovoznit. Hamáček podotkl, že v případě, že stav nouze padne, bude obtížné je rychle zprovoznit se systémem testování.

Tato země nouzový stav potřebuje, ale ne v rukou šílence, řekl Pirát Michálek

Domácí

Podle Hamáčka budou nyní vedle ministerstva zdravotnictví, které může vydávat některá opatření v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví, na řadě hejtmani.

Očekává, že po možném konci nouzového stavu, jehož aktuální platnost vyprší v neděli 14. února, vyhlásí v jednotlivých krajích stav nebezpečí, což umožní pokračování opatření, jenže pouze některých.

Z toho důvodu podle sociálního demokrata skončí i zásobování krajů ze státních hmotných rezerv. „Kraje se budou muset spolehnout na vlastní zásoby,“ doplnil.

„Velký problém ale bude s nasazením armády,“ podotkl také.

Při zrušení nouzového stavu by přestal platit také zákaz vycházení, respektive omezení volného pohybu osob.

Co může následovat, když padne nouzový stav

Koronavirus

Možné bude však nadále nařizovat pracovní povinnost v rámci krajů.

Anketa

Chcete, aby otevřely všechny obchody?
Ano
65,3 %
Ne
34,7 %
Celkem hlasovalo 25605 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám