Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Pátrání iniciovala svědkyně, která upozornila na sebevražednou zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po čtvrteční střelbě na filozofické fakultě v Praze lidé přispívají na pomoc rodinám postiženým tragédií. Vyšetřování případu dál probíhá. Vláda vyhlásila na sobotu státní smutek. Vývoj kolem střelby sledujeme on-line.

Živě: Záběry od Filozofické fakulty a rektorátu UK v PrazeVideo: Novinky, AP, ČTK

 
Článek

Čtvrteční útok byl nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky.

Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy odpoledne zastřelil podle posledních informací policie 14 lidí, ministr vnitra v průběhu dne mluvil o 13 mrtvých. Po smrti je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu.

On-line reportáž končí

Páteční on-line reportáž o událostech tragické střelby na pražské univerzitě končí.

Klaus k tragédii: Je čas smutku, lítosti nad oběťmi a soustrasti

„Dnes není chvíle vánočního rozjímání. Dnes je čas smutku. Dnes je čas lítosti nad nevinnými oběťmi. Dnes je čas soustrasti s nešťastnými pozůstalými, kteří přišli o své milované. I já se chci k těmto kondolencím připojit,“ napsal ve svém vyjádření v souvislosti se čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) bývalý prezident Václav Klaus. Ocenil také zásah policie.

Zločin střelce bez motivu, vybírajícího si náhodné oběti, podle něj neodpovídá českému způsobu uvažování a stylu chování. „Vnímám jej jako tragické zbloudění patologické mysli mladého člověka neschopného porozumět dnešnímu zmatenému světu a sobě samému v něm a inspirujícího se zlověstnými vzory obdobných zločinů v zahraničí,“ uvedl.

„Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín. Překonat jej a dnešní neradostnou atmosféru v naší zemi změnit bude pro všechny z nás velkým úkolem do nového roku,“ dodal bývalý prezident.

Některé školy v Praze posílily bezpečnost

Pražské univerzity vyjádřily soustrast Univerzitě Karlově, filozofické fakultě, obětem i lidem, které čtvrteční střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zasáhla. Některé univerzity přijaly bezpečnostní opatření, všechny ale zároveň čekají na doporučení po schůzce rektorů s  ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN).

Některé zrušily dnes výuku, jiné doporučily zvážit, zda lidé na univerzitu musí přijít. Na některých školách se již neučí, aktuálně je tam zkouškové období.

Shoda zbraní střelce z fakulty a vraha z Klánovic

Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v  Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z  Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Policisté dosud hovořili o tom, že indicie naznačují spojitost mezi případy.

Potvrzeno. V Klánovickém lese se střílelo ze zbraně střelce z Prahy

Policie sleduje nenávistné komentáře po útoku

Pražští kriminalisté prověřují několik lidí kvůli nenávistným či dezinformačním komentářům na sociálních sítích v souvislosti se čtvrteční střelbou na filozofické fakultě v Praze. Jednoho člověka, který po telefonu tvrdil, že se masakrem inspiroval, policie zadržela.

Ozval se policii, že se inspiroval střelcem z fakulty, záhy mu rozrazila dveře zásahovka

Bezpečnostní opatření do 1. ledna

Preventivní opatření policie kvůli čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy potrvají zatím do 1. ledna. Policisté nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Policie předala budovu fakulty univerzitě

Budovu Filozofické fakulty předala policie Univerzitě Karlově, v budově jsou nyní pracovníci krizového štábu univerzity, řekla rektorka univerzity.

Brífink ke střelbě v Praze

Ve 14:00 se koná brífink policejního prezidenta a ministra vnitra ke střelbě v Praze. Novinky ho nabízejí živě.

Pieta v Ostravě

Za zvuků zvonů nedaleké katedrály Božského Spasitele se v Ostravě v pravé poledne odehrálo pietní shromáždění u vchodu do budovy Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Zástupci akademické obce a veřejného života a také studenti a další lidé přišli uctít památku obětí šíleného střelce na pražské Univerzitě Karlově. Na možnost položit svíčku nebo květiny se stála dlouhá fronta.

Pietní místo zřídila také Vysoká škola báňská - Technická univerzita, a to před budovou rektorátu o sousoší Olbrama Zoubka Pedagogové a studenti.

Pietní shromáždění před Filozofickou fakultou Ostravské univerzityVideo: Novinky

Brno ruší koncerty na náměstí

Oslavy Vánoc se v centru Brna s ohledem na tragédii v Praze podstatně redukují. V sobotu se v rámci státního smutku neuskuteční četná plánovaná hudební vystoupení na centrálním náměstí Svobody ani na nedalekém Zelném trhu. Z programu je zachováno pouze v 18:00 slavnostní rozsvícení čtvrté svíce na adventním věnci spojené s ukončením charitativní akce Daruj Kelímek na Zelném trhu.

V 17:00 se na náměstí Svobody uskuteční Rybova mše vánoční. „Tu jsme sice ponechali v programu, ale celá akce se ponese v pietním duchu a bude jí předcházet minuta ticha,“ řekla Právu mluvčí Turistického informačního centra města Brna Hana Bánovská.

Papež cítí smutek

Papež František cítí hluboký smutek nad střelbou v Praze a vyjádřil duchovní blízkost všem, koho tato tragédie postihla, napsal Vatican News.

Pietní místo u zlínské univerzity

Obrovská kytice žlutých lilií a zapálené svíčky postavené do tvaru srdce zdobí pietní místo u rektorátu zlínské Univerzity T. Bati (UTB). „Vyjadřujeme hlubokou soustrast příbuzným obětí i raněným,“ uvedl rektor UTB Milan Adámek. Další pietní místo ve Zlíně vzniklo u radnice na náměstí. Město navíc ruší pódiový program při vánočních trzích. Od pátku je ve Zlíně v pohotovosti také městská a státní policie. Strážníci kontrolují ve zvýšené míře veřejná prostranství, zvýšená kontrola se týká škol i všech fakult Univerzity Tomáše Bati.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rektor zlínské univerzity Milan Adámek zapaluje svíčku za oběti řádění aktivního střelce.

Policie: Chybělo nám pár dní

Policisté na tiskové konferenci uvedli, že k vypátrání střelce v Klánovicích, a tedy i střelce na fakultě, jim chybělo několik dní. Měli okruh podezřelých, který prověřovali, k pachateli se nestihli dostat.

„Chybělo nám pár dní.“ Studenta měli policisté v hledáčku kvůli Klánovicím

Pátrání iniciovala svědkyně, která upozornila na sebevražednou zprávu

Policejní pátrání po střelci iniciovala svědkyně, která oznámila, že jí kamarád poslal sebevražednou textovou zprávu a nereaguje na volání.

Policie pustila záběry zásahu

Policie pustila záběry ze zásahu v budově Filozofické fakulty. Ukazují, jak postupovala patro po patře a lidé ji naváděli, kde se útočník nachází.

Je někde nahoře! Policie pustila mrazivé záběry ze zásahu na univerzitě

Policie zveřejnila záběry ze zásahu při střelbě na Filozofické fakultě v Praze.Video: Novinky

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám