Hlavní obsah

Školy se chystají na přívaly přihlášek, ale bez papírování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém školním roce bude možné poprvé a bez pilotního prověřování podávat přihlášky na maturitní obory elektronicky. Ve Sněmovně je na novém modelu přijímacího řízení pod taktovkou Cermatu shoda.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Každý uchazeč bude moci podat tři přihlášky namísto dvou, ale po přijímačkách už si nebude moci vybírat. Systém ho přiřadí na školu podle pořadníku, který si uchazeč určí od prvního místa po třetí. Odpadne ovšem stres, který se v posledních dvou letech vystupňoval kvůli nedostatečným kapacitám všeobecných oborů ve větších aglomeracích.

V příštím roce a dalších letech se na střední školy pohrnou ještě silnější ročníky a s přihláškou navíc může každá škola počítat s ještě větším počtem zájemců k odbavení. Díky digitalizaci se ale ředitelé zbaví vleklé administrativy. Návrh ministerstvo školství minulý týden dokončilo a do Sněmovny po dohodě s parlamentními stranami bude předložen formou poslanecké iniciativy.

Změnu kvitují představitelé škol. „V digitální formě vidím spíš pozitiva jak pro školy, tak pro rodiče. Zádrhele mohou nastat, protože to budeme dělat poprvé bez toho, aby se to odpilotovalo. Ale měla by k tomu být i nějaká průprava. Očekávám, že si to bude muset v prvním roce sednout,“ řekla Právu šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Počet školáků oproti loňsku zřejmě vzroste

Věda a školy

Optimisticky se na změnu dívá i předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Změna je vítána, ale je otázkou, jak to dopadne ve Sněmovně,“ sdělil Právu. Podle něj budou existovat tři formy zasílání přihlášek. Tou první bude písemná jako dosud, druhou plně digitalizovaná, kdy rodič uplatní certifikovaný elektronický podpis – třeba s uplatněním bankovní identity.

Třetí – hybridní – bude podle Zajíčka nejrozšířenější. „Na počítači vše vyplníte, vytisknete, podepíšete a pošlete. V systému se přihláška hned zobrazí,“ řekl.

Podle Schejbalové by měl návrh zohlednit, že mnohé školy budou potřebovat na přijímačky více času. Se státními testy, které organizuje Cermat, by problém být neměl. „Na státní zkoušky z češtiny a matematiky budou stále dva pokusy, ale Cermat uchazeče rozprostře mezi školy tak, aby nebyly přehlcené nebo poloprázdné. Místo konání nebude určeno podle priority na přihlášce,“ řekla.

Učitelé dostanou přidáno a rozpočet na VŠ a vědu v roce 2024 neklesne, ujistil Bek

Věda a školy

Část škol však uplatňuje u přijímaček ještě vlastní kritéria, ať už je to pohovor, anebo test z angličtiny. A právě kvůli tomu by měly mít školy na přijímací řízení více času. Zároveň ale systém hned po vyhodnocení ukáže seznam škol s volnými místy, protože s digitalizací padne systém zápisových lístků a rozsáhlých odvolacích řízení.

Problém může být lidský faktor

„Každý bude přiřazen na školu podle priority na přihlášce, což nepůjde zvrátit. To zkrátí celý proces. Dosud jsme po přijímačkách museli čekat na odevzdání zápisového lístku, kdy si uchazeči mohli rozmyslet, kam půjdou. Rodiče psali odvolání a školy nevěděly, jestli mají volná místa. Oddalovala se další kola a podobně,“ popsal Zajíček.

Blíží se podzimní termín maturit, 6800 žáků čeká oprava

Věda a školy

Kvůli tomu, že přijímačky automaticky rozhodnou o umístění, mohou ve Sněmovně nastat potíže, obává se Zajíček. „Dneska je to tak, že když Jaruška zjistí, že Maruška byla přijata na druhou školu, tak tam bude chtít také. To je lidský faktor, který se může ukázat jako problém. Ale pokud chceme uchazečům a jejich rodičům umožnit, aby to proběhlo ve větším klidu než letos, tak bychom se od toho měli oprostit,“ uvedl.

O právo na odvolání v případě chyby v testech nebo ve vyhodnocování však uchazeči ochuzeni nebudou.

Doplnění ze středy 30. srpna:
Na jednotné přijímací zkoušky budou mít uchazeči o středoškolské studium v roce 2024 dva pokusy, i když by zřejmě mohli podávat tři přihlášky. Pokud zákonodárci schválí změnu zákona, mohli by přihlášky posílat elektronickou cestou. Přitom by si žáci měli sami stanovovat pořadí přihlášek na obory a školy, kde by chtěli studovat nejvíc. Umožněno by mělo být i podávání papírových přihlášek. Na jednání sněmovního školského výboru to ve středu řekli ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže na MŠMT Jan Mareš.
Nově bude připravovaný systém nabízet dva pokusy pro konání jednotné přijímací zkoušky i těm, kteří se hlásí na jeden maturitní obor. Dosud mohli tito žáci přijít pouze na jeden termín zkoušky. Podle nových pravidel by žák, který podá přihlášku na jeden maturitní obor, mohl skládat zkoušky dvakrát, tedy stejně jako jeho vrstevníci, kteří se hlásí na dva a více středoškolských oborů s maturitou. (ČTK)

Do gymnázií a lyceí víc žáků, plánuje ministerstvo

Domácí

Výběr článků

Načítám