Hlavní obsah

Blíží se podzimní termín maturit, 6800 žáků čeká oprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní termín letošních maturit se blíží. Didaktické testy společné (tj. státní) části maturitní zkoušky se v podzimním zkušebním období budou konat od pondělí 4. září do středy 6. září, celkový počet přihlášených žáků je 9432. Profilové (tj. školní) zkoušky se budou konat v kmenové škole v období od 1. do 20. září v termínech stanovených ředitelem.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

V pondělí 14. srpna to sdělila Jana Patáková, tisková mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) - organizátora státních maturit.

Počet žáků přihlášených do společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období je 9432, z toho se 2300 žáků účastní řádného termínu, 6819 žáků se přihlásilo k opravnému termínu a 332 žáků využívá náhradní termín.

  • „U některých maturantů pak může u dvou různých zkoušek nastat souběh opravného a náhradního termínu. Proto je uvedený součet přihlášených k jednotlivým termínům o něco vyšší než celkový počet maturantů přihlášených ke společné části maturitní zkoušky,“ dodala Patáková pro Novinky.

Gymnázia zaznamenala 560 přihlášených žáků, lycea mají 269 přihlášených žáků. Střední odborné školy (SOŠ) evidují 5518 přihlášených žáků, střední odborná učiliště (SOU) mají 1259 přihlášených a 1826 žáků je přihlášeno k nástavbovému studiu.

Na střední školy budou žáci moci podat tři přihlášky elektronicky

Domácí

Výsledky testů do 10. září

Maturanti, kteří budou v září vyplňovat didaktické testy od Cermatu, je budou psát v několika tzv. spádových školách. Nejvíce maturantů bude na podzim opravovat státní maturitní zkoušku z českého jazyka a literatury.

Jak vyplývá z webu Cermatu, výsledky těchto testů budou do 10. září. Podle vyhlášky z roku 2020 se maturitní testy neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ nebo „neuspěl“.

Z informací z června ještě vyplývalo, že ke státním maturitním zkouškám půjde letos v září 9094 lidí, přičemž pro téměř 6700 se mělo jednat o opravný termín.

Platí, že zkoušku mají nejčastěji opakovat studenti SOŠ, na opravu dříve neúspěšného pokusu o maturitu se jich chystá podle nejnovějších údajů cca 3900.

Maturita se skládá z didaktických testů, které centrálně zadává a vyhodnocuje státní organizace Cermat, a školní části zkoušky. Státní maturita je podle zákona povinná z českého jazyka, druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.

Letos v květnu - tedy v jarním termínu - šlo ke státním maturitám poprvé 71 766 středoškoláků, tedy o 2,4 procenta víc než loni. Včetně těch, kteří zkoušku opakovali, se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 77 203 lidí.

Cermat začal připravovat půdu pro systém na digitalizaci přijímaček

Věda a školy

Smlouva na podporu systému sice končí, ale konání zkoušek ohrožené není, ujišťuje Cermat

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám