Hlavní obsah

Schodek rozpočtu vyskočil na 45 miliard. Začal nabíhat účet za koronavirus

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saldo státního rozpočtu za leden až březen letošního roku dosáhlo 44,7 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Na výsledku se už podepisuje nouzový stav a dopady souvisejících opatření proti šíření koronaviru na ekonomiku země.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Saldo státního rozpočtu za leden až březen.

Článek

Podle původních plánů měl být letošní schodek rozpočtu 40 miliard. Kvůli mimořádné situaci po propuknutí epidemie koronaviru Sněmovna schválila zvýšení schodku na 200 miliard. Podle některých ekonomů však může být nakonec ještě větší.

Hospodaření rozpočtu očištěné o peníze z EU by v březnu podle MF skončilo schodkem 41,6 miliardy korun. V březnu 2019 byl rozpočet ve schodku 9,2 miliardy korun. Příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o 13 miliard na 377,3 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 48,5 miliardy na 422 miliard korun.

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podporu vlády vítáme, provedení je horší

Ekonomika

„Opatření vlády proti šíření nemoci Covid-19 s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu. Současně vznikla potřeba vynaložit ze státního rozpočtu mimořádné prostředky na boj proti šíření epidemie a také na podporu ekonomiky,“ uvedlo ministerstvo.

Na aktuálním saldu rozpočtu se tak už mimořádná opatření vlády podepsala. Jedná se zejména o faktické prodloužení lhůty pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob a její zaplacení z 1. dubna na 1. července.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Příjem rozpočtu z daně z příjmů fyzických osob placené poplatníky se v průběhu března meziročně propadl o 36 procent (tedy 2,1 mld. Kč) a březnové inkaso daní z příjmů právnických osob z meziročního hlediska stagnovalo,“ dodal resort financí.

Analytici jako Štěpán Křeček z BHS ale připomínají, že hospodaření státního rozpočtu se letos vyvíjelo špatně už před propuknutím epidemie koronaviru, v únoru byl schodek 27 miliard, nejvyšší za první dva měsíce roku v historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám