Hlavní obsah

Babiš je tady, pochvalovala si Schillerová ve Sněmovně. V sále šéf ANO nevydržel dlouho

Klára Beranová, Dáša Šamanová
Aktualizováno

Poslanec a neúspěšný finalista prezidentské volby Andrej Babiš (ANO) v úterý dorazil do Sněmovny, což šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová označila za „pozitivní zprávu“. Předsednictvo ANO bude ve středu řešit budoucnost hnutí a debata by se měla vést i o tom, zda bude Babiš dál poslancem. Babiš v sále vydržel do schválení programu, pak odešel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Teď je tady. A to je pozitivní zpráva. Doufám, že zůstane,“ uvedla Schillerová, která odpovídala na dotaz, zda Andrej Babiš na středeční schůzi předsednictva oznámí, že zůstane poslancem. Zároveň ale zdůraznila, že ona jeho rozhodnutí nezná.

Babiš má jednu z nejnižších účastí na hlasování Sněmovny, podle Schillerové by ale začal chodit častěji, pokud by se rozhodl zůstat. „Jak znám jeho zodpovědný přístup, tak pokud se rozhodne zůstat, tak bude do Sněmovny chodit,“ řekla.

Úterní účast svého šéfa na jednání dolní komory pro Novinky okomentoval i první místopředseda hnutí Karel Havlíček (ANO). „Přišel, protože je členem Sněmovny, a tak prostě přišel do Sněmovny. Přišel do práce, nevím, co je na tom divného. Vy se divíte, když přijde i když nepřijde. Tak co chcete?“ kroutil hlavou.

Babiš má našlápnuto ven ze Sněmovny

Domácí

„Domnívám se, že je lepší, když předseda největší strany zůstane i členem Sněmovny. Nemůžu říct, že by nedávalo smysl, kdyby odešel, všechno se dá zvládnout. Ale myslím si, že to je lepší i pro politická vyjednávání, pro přesvědčování voličů, oponentů a tak dále,“ řekl Havlíček s tím, že v hnutí kvůli středeční schůzi předsednictva nepanuje nervozita.

Babiš přišel v úterý hned na začátek schůze. Po třech a půl hodinách, když poslanci schválili program, ale ze sálu odešel. „Prosím vás, vyhráli jste volby, tak toho nechte,“ odpověděl na dotaz, jaké kroky na středeční schůzi předsednictva chystá. Na další dotazy Novinek už nereagoval a rychlou chůzí se vzdálil, zatímco jednání dolní komory pokračovalo dál.

Ve Sněmovně v úterý poslanci přistoupili na senátní vratku týkající se Národní sportovní agentury. Nově ji povede podle novely tříčlenná rada v čele s předsedou. Kromě toho v prvním čtení dali poslanci šanci novele, která upravuje podporu pro uprchlíky z Ukrajiny. Podle ní má být například humanitární dávka adresnější, nárok na ni se také zpřísní.

„Tématu Vondrák se nevyhneme“

Předsednictvo ANO bude na svém středečním jednání řešit také budoucnost moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka, který je jedním z místopředsedů hnutí. Vondrák kritizoval poměry v hnutí a v prezidentských volbách veřejně podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla, jenž nakonec vyhrál. Kritizoval také Babišovu kampaň včetně výzvy šéfa ANO, ať si na něj lidé vsadí. Vondrák se kvůli tomu za svého stranického šéfa veřejně omluvil.

„Nechci vzkazovat nic přes média, ale nevěřím, že bychom se tomu tématu mohli vyhnout,“ poznamenala Schillerová.

Vondrák: Jsem připraven dát funkci místopředsedy ANO k dispozici

Domácí

Vondráka si prý s kolegy vyslechne a budou o jeho setrvání ve vedení debatovat. „Rozhodně nebudu nic vzkazovat do médií, nejsem Vondrák v sukni. Ale byl to podraz, za tím si stojím,“ uvedla k Vondrákově podpoře Pavla.

Že se téma bude řešit, potvrdil i Havlíček. „Pochopitelně budeme řešit i pana Vondráka, tomu se nelze vyhnout,“ řekl novinářům ve Sněmovně.

Podle Vondráka se ANO odklonilo od původního záměru přivést do politiky osobnosti a dělat politiku pro všechny. Ve středu chce navrhnout, jak směřování hnutí změnit. Pokud by pro takový přístup neměl moravskoslezský hejtman podporu, nevyloučil svůj odchod z hnutí.

Babiš a další nemusejí do Sněmovny klidně chodit vůbec. Přinutit je nelze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám