Hlavní obsah

Babiš má našlápnuto ven ze Sněmovny

Nejsilnější opoziční hnutí ANO čeká ve středu 8. února zásadní jednání, jakou dělat politiku po prohraných prezidentských volbách. Předsednictvo hnutí bude muset také rozlousknout otázku, co bude s předsedou a neúspěšným prezidentským kandidátem Andrejem Babišem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

Ten je očividně politikou znechucený a chce přinejmenším odejít ze Sněmovny, jejíž jednání vždy považoval za ztrátu času. Většina členů předsednictva i poslanců ale věří, že v čele ANO Babiš zůstane a pomůže hnutí vyhrát příští sněmovní volby v roce 2025.

„Podle mého ze Sněmovny odejde, odpočine si a pak bude dělat kampaň v regionech. Nelze čekat, že vláda to bude dělat líp, a před volbami se Babiš bude moci vrátit jako zachránce,“ řekl Právu jeden z politiků ANO. Letos žádné volby nebudou, ale za rok budou evropské, krajské a senátní.

Babiš sám minulou sobotu po prohrané volbě řekl: „Zkuste žít bez Babiše, přestaňte ráno vstávat s nenávistí k Babišovi a večer s ní usínat.“

Ze Sněmovny asi odejde a před volbami se vrátí jako zachránce
politik ANO

Babiš neodpověděl na dotaz, zda zůstane ve Sněmovně, jenom naznačil, že zisk 2,4 milionu hlasů v prezidentské volbě ho motivuje, aby dál ANO v politice pomáhal.

V jediném rozhovoru, který po volbách poskytl – pro MF Dnes –, uvedl, že si do jednání předsednictva naordinoval „politický detox“, protože předvolební kampaň byla náročná. Politicky se chce angažovat, ale už jiným způsobem.

„Neříkám, že budu kandidovat na premiéra. Pro hnutí můžu dělat třeba kampaně, můžu jezdit za lidmi do regionů,“ poznamenal Babiš.

Vedení ANO bude ve středu řešit i rebely z Moravskoslezského kraje. Hejtman a místopředseda ANO Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura se v prezidentské volbě postavili proti Babišovi a veřejně podpořili Petra Pavla.

Vondrák kvůli střetu s vedením hnutí uvažuje, že položí funkci místopředsedy. Část krajských lídrů a poslanců ANO oslovených v pátek ČTK očekává, že Babiš zůstane určitě předsedou hnutí, u poslaneckého mandátu už si nejsou tak jisti.

Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš, před Okamurou a Zemanem. Fiala čtvrtý

Domácí

„Doma sedět nebude“

Poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová věří, že Babiš zůstane předsedou i poslancem.

„Pokud se ale rozhodne, že Sněmovnu opustí, tak já to budu respektovat, protože vím, že on určitě nezůstane sedět doma. Chce být mezi lidmi, bude objíždět republiku a v podstatě pomůže hnutí ANO i tady,“ řekla s tím, že čeká diskusi o Vondrákovi a Macurovi.

„To nesvědčí o jejich loajalitě, ale o osobních cílech – a s tím se smířit nemohu,“ dodala.

V čele hnutí by měl Babiš zůstat i podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO). „V podstatě všichni si představují, že ANO je Babiš a Babiš je ANO, takže on s hnutím spojený je a myslím si, že navždy zůstane, i když by předsedou hnutí nebyl,“ uvedl hejtman.

Bývalý olomoucký hejtman a krajský šéf ANO Ladislav Okleštěk doufá, že Babiš zůstane i v dolní komoře.

„Věřím, že se nenechal otrávit nenávistnou kampaní proti jeho osobě a že bude mít dál chuť a energii pracovat ve Sněmovně. Stejně tak věřím, že bude dál zastávat pozici předsedy hnutí,“ řekl.

Babiše opouštějí nejvěrnější. Po Prchalovi končí i šéfka kampaně a mluvčí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám