Hlavní obsah

První letošní jednání Sněmovny začne zostra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První jednání Sněmovny v novém roce začne zostra. Koaliční poslanci totiž chtějí začít projednávat korespondenční volbu. Podle informací Novinek by kvůli ní měla být svolána mimořádná schůze na středu 17. a čtvrtek 18. ledna. Jde o třaskavé téma, obě opoziční hnutí ANO i SPD dlouhodobě avizují, že budou všemi silami obstruovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Návrh koaličních poslanců o zavedení korespondenční volby vláda schválila ve středu, hlavním předkladatelem je ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vládní koalice ji chce s ohledem na účinnost projednat co nejdříve i v Poslanecké sněmovně. Na plénum by se tak mohla dostat hned první jednací týden nového roku. Ten začíná v úterý 16. ledna. Podle informací Novinek by k zákonu ale nakonec měla být svolána mimořádná schůze, a to na středu 17. a čtvrtek 18. ledna.

Taková forma bývá výhodnější pro vládní poslance, kterých je v dolní komoře většina. Mimořádná schůze má totiž program jasný, a tak jej nemůže opozice dlouhé hodiny zdržovat navrhováním nových bodů.

Vláda podporuje zavedení korespondenční volby. Z ciziny by se mohlo volit už příští rok

Domácí

Před schválením programu navíc mohou mluvit jen zákonodárci s přednostním právem. To mají šéfové stran, poslaneckých klubů, členové vlády nebo vedení Sněmovny.

První jednací týden Sněmovny tak letos začne nejspíš pořádně zostra. Korespondenční volba je totiž jedno z nejtřaskavějších témat ve Sněmovně.

Vládní většina ji chce prosadit ještě v tomto volebním období, zatímco obě opoziční hnutí ANO i SPD už několikrát avizovala, že budou kvůli ní všemožně obstruovat. Varují mimo jiné před možným ohrožením demokracie a argumentují, že je taková volba v rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

Například šéf SPD Tomio Okamura se několikrát nechal slyšet, že jeho hnutí je připraveno proti schválení volby udělat téměř cokoliv. „Hnutí SPD je nadále připraveno bránit principy svobodných, spravedlivých, přímých, rovných a tajných voleb všemi silami a všemi zákonnými nástroji a prostředky tak, jak to určuje Ústava ČR,“ psal si v prosinci na sociální síť X.

Foto: Facebook/Alena Schillerová

Nocování ve Sněmovně není pro poslance nic nového. Na snímku z loňského února Alena Schillerová. Tehdy se zákonodárci přeli o valorizaci penzí.

Není tak vyloučeno, že poslanci opět vytáhnou spacáky a v dolní komoře parlamentu budou nocovat.

Zástupci vládní koalice chtějí, aby Češi v zahraničí mohli volit dopisem už v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025. Návrh se ale týká i prezidentských a evropských voleb.

Poštu by podle navrhovatelů mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opozice však tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jen kvůli tomu, aby se udržela u moci. ANO i SPD mají totiž dlouhodobě u Čechů žijících v zahraničí jen minimální podporu.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se ale dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

ODS korespondenční volby nechtěla, teď o ně stojí. ANO změnilo názor opačně

Domácí

„Aleši, tvůj spacák.“ ANO chce bránit změně valorizace penzí obstrukcemi i ústavní žalobou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám