Hlavní obsah

„Aleši, tvůj spacák.“ ANO chce bránit změně valorizace penzí obstrukcemi i ústavní žalobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO podá v případě schválení novely zákona s omezením červnové valorizace penzí ústavní žalobu. Postupovat bude samostatně, s SPD na podání žaloby spolupracovat nebude. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to v neděli řekl poslanec Robert Králíček (ANO). ANO také slibuje obstrukce.

Foto: Facebook/Alena Schillerová

Alena Schillerová ve spacáku v Poslanecké sněmovně

Článek

„Podle našeho názoru je tento zákon protiústavní. My podáme ústavní žalobu, máme na to vlastní sílu, takže nepotřebujeme spolupráci další opoziční strany. Určitě podáme žalobu k Ústavnímu soudu,“ řekl Králíček v Partii.

Podle opozičního hnutí ANO je navrhovaná novela protiústavní kvůli projednávání ve stavu legislativní nouze nebo kvůli retroaktivitě.

Podobně se vyjadřují i poslanci opozičního SPD. Ke společnému postupu při podávání ústavní žaloby v neděli v Partii vyzvala i poslankyně Karla Maříková (SPD).

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve řekl, že koalice postoj ke své navrhované novele nemění a legislativní proces k jejímu přijetí chce dokončit.

Babiš: Koalice zažije peklo

Domácí

Obstrukce budou minimálně do pátku

Poslanci se ke schválení důchodové novely sejdou v úterý dopoledne. Opozice chce ve Sněmovně prosazení změn bránit obstrukcemi. Králíček v neděli sdělil, že trvat budou minimálně do pátku 3. března.

Šéfka poslaneckého klubu ANO k tomu natočila video, kde si nese do Sněmovny spacáky. „Aleši, tvůj spacák,“ hází jeden také kolegovi Aleši Juchelkovi.

Koalice má většinu v dolní komoře i v Senátu. Poté dostane normu k podpisu prezident. Zástupci ANO avizovali, že podle nich by měla vláda novelu stáhnout a měla by začít s opozicí vyjednávat o změnách valorizace, které by platily od ledna. Mezi návrhy je například návrat k dřívějšímu pomalejšímu navyšování důchodů.

Podle právníků je z hlediska zákonných podmínek projednání důchodové novely ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze zřejmě hraniční, ne však úplně mimo. Podle právníka Marka Antoše hrozí to, že novela v takovém případě u Ústavního soudu narazí.

Kabinet žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod. Jurečka míní, že snaha kabinetu projednat návrh se zkrácenými termíny by byla vážným argumentem při případném sporu u Ústavního soudu. „Snaha projednat to standardní cestou se zkrácenými lhůtami tady jednoznačně byla,“ konstatoval.

Penze se mají kvůli inflaci mimořádně valorizovat od června. Podle podkladů k návrhu by se podle nynějších pravidel zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by rostl o 1770 korun. Vláda navrhuje jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy korun.

Norma s omezením mimořádné červnové valorizace by po případném schválení měla patřit mezi první zákony, o nichž rozhodne prezident Petr Pavel. Zákon začne platit s podpisem, ale i bez podpisu hlavy státu. Pavel může normu také vetovat a vrátit poslancům, přijmout by se pak nestihla.

Pekarová: Obstrukce nesmí trvat věčně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám