Hlavní obsah

Primátor Prahy, poslanec i šéf výboru. Všechno Svoboda nemůže zvládnout, míní poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohuslav Svoboda (ODS) plánuje být primátorem Prahy a poslancem a zároveň chce stíhat i několik funkcí v Poslanecké sněmovně. Jeho kolegové ale pochybují o tom, že všechno najednou může zvládnout. A to jak z opozičních, tak i koaličních lavic. Někteří ho dokonce vyzývají k tomu, ať se některých pozic vzdá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Svoboda by měl být ve čtvrtek zvolen primátorem Prahy. Zároveň chce ale zůstat i poslancem, také je šéfem výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně. Tam je navíc i členem petičního výboru nebo výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Místo má i v podvýboru pro oblast specializačního a profesního vzdělávání, vědu a výzkum a je členem správní rady VZP.

Spoléhá na to, že díky mandátu primátora i poslance bude moct lépe prosazovat zákony pro Prahu. Aby je stíhal, prý bude méně spát. O tom, zda si ponechá i všechny další pozice v dolní komoře, prý rozhodnou jeho kolegové z ODS po zvolení.

Někteří zákonodárci ale nevěří, že by mohl stíhat plnohodnotně pracovat ve všech funkcích. „I vzhledem k jeho věku je nemožné, aby všechny funkce zvládl. Z mého pohledu by se měl minimálně funkce šéfa zdravotního výboru vzdát, možná i člena správní rady VZP. Není možné, aby všechno vykonával ze čtvrtiny, to za den zkrátka nemůže stihnout,“ řekla Novinkám například poslankyně opozičního hnutí ANO a členka zdravotního výboru Jana Pastuchová. Svoboda je nejstarší poslanec i zastupitel v Praze, je mu 79 let.

Podobně to vidí i její kolega z hnutí i z výboru Julius Špičák. „Na jeho místě bych funkce omezil. Výrazně. Sám sebe kompromituje,“ vzkázal Svobodovi. Podle Špičáka stačí, když si budoucí primátor nechá ve Sněmovně jen mandát poslance.

„Ten, kdo by si to měl v prvé řadě zhodnotit, je pan Svoboda, zda má ještě dostatek sil, aby obě funkce vykonával naplno a ani jednu z nich nezanedbával,“ přidala i Karla Maříková (SPD).

Nebudou radní na plný úvazek. Hřib těsně před podpisem rýpe do koaličních kolegů

Domácí

Neumíme si to představit, zní z koalice

O výkonu tolika funkcí ale pochybují i někteří kolegové z vládní koalice. „Osobně si neumím představit, že bych na jeho místě všechny tyto funkce plnohodnotně zvládala. Věřím, že minimálně to, zda si opravdu ponechá funkci předsedy zdravotnického výboru, pečlivě uváží,“ zdůraznila pro Novinky členka výboru Michaela Šebelová (STAN).

„Ruce pryč“ od Svobody dává i její stranická kolegyně Petra Quittová. „Pan Svoboda je nominantem ODS,“ upozorňovala s tím, že kumulace některých funkcí je možná. Dodala, že ale nemůže jít o stěžejní nebo zásadní funkce, které podle ní právě primátor, poslanec i šéf výboru jsou. „Člověk by sám měl zvážit své schopnosti, které panu Svobodovi nechci ubírat,“ dodala.

Lidovci chtějí, aby Svoboda zaručil, že výbor bude fungovat tak jako doposud, řekli Novinkám poslanci Antonín Tesařík a Vít Kaňkovský. „Pan Svoboda je zkušený lékař i politik. Již pozici primátora zastával a ví, co obnáší. Věřím, že zhodnotí svoje možnosti zastávat plnohodnotně tuto důležitou funkci a případně i další,“ uvedl i Tom Philipp (KDU-ČSL).

Marvanová: Nevím, proč bych měla být potrestaná

Domácí

ODS: Výzvy jako mediální kolorit

Šéf poslaneckého klubu a pražské ODS Marek Benda hromadění funkcí bagatelizuje. Novinkám řekl, že výzvy opozice i dalších koaličních partnerů pokládá „jen za mediální kolorit“. „Přestože jsem bytostný optimista, co se týká dohod v Praze, tak dokud neproběhne ustavující zastupitelstvo včetně voleb, nad dalším nepřemýšlím. Až bude pan docent Svoboda primátorem, určitě se v klidu sejdeme a v rámci ODS případně koalice Spolu budeme tyto otázky řešit,“ podotkl.

Další zástupci ODS téma zatím nechtějí příliš komentovat. Svoboda přitom uváděl, že se s nimi bude radit o tom, zda si všechny funkce ve Sněmovně nechá. „Sám musí vědět, co zvládne,“ řekl Novinkám poslanec Petr Bendl. „Jsem si jistá, že se rozhodne ku prospěchu voličů,“ přidala se neutrálně i členka zdravotnického výboru Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

„Rozhodnutí je čistě na panu docentu Svobodovi,“ komentoval zase Jiří Havránek (ODS). Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) jsou tyto věci v jednání.

Svobodovu kumulaci funkcí dlouho kritizovali pražští Piráti v čele se současným primátorem Zdeňkem Hřibem. Nakonec ale ustoupili a se Spolu a hnutím STAN se domluvili na koalici.

Pražští zastupitelé by si měli nové vedení hlavního města zvolit ve čtvrtek 16. února. V nově vznikající koalici bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět členů Spolu, kdy ODS bude mít tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva, zatímco KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě dvě předsednická místa v magistrátních výborech. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva.

Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Koaliční smlouva nezahrnuje hlas zastupitelky Hany Kordové Marvanové (za Spolu).

Svoboda, Udženija, Pospíšil, Hřib… V radě Prahy usednou známé tváře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám