Hlavní obsah

Nebudou radní na plný úvazek. Hřib těsně před podpisem rýpe do koaličních kolegů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mrzí mě, že mít všechny radní na plný úvazek dávno není standardem, rýpl si současný Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) do svých budoucích koaličních kolegů – koalice Spolu a hnutí STAN. Naráží tak například na svého nástupce Bohuslava Svobodu (ODS), který chce zároveň zůstat poslancem. Hromadit funkce plánují i další čtyři budoucí radní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda (ODS) a primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Článek

„Piráti budou mít jako jediní ve vedení Prahy všechny radní na plný úvazek. Jako pirátského politika mě těší, že jdeme příkladem. Jinak mě mrzí, že to dávno není standardem,“ napsal Hřib v pátek na Twitter.

Podle něj jde o interní věc každé strany, která si to musí obhájit před svými voliči. Současný primátor Prahy si tak „rýpl“ do svých budoucích koaličních partnerů ještě před tím, než se Spolu a STAN podepsal koaliční smlouvu. Tu strany chtějí zpečetit ještě před jednáním zastupitelů ve čtvrtek 16. února.

Piráti jsou proti hromadění funkcí dlouhodobě. Sami si to zakazují ve svých vnitřních pravidlech, navíc to dlouho blokovalo i dohodu na koalici v Praze. Nelíbilo se jim, že se Svoboda chce stát primátorem a zároveň si plánuje ponechat poslanecký mandát. Nakonec ale ustoupili.

Bude spolupráce fungovat?

Je však vidět, že Hřiba hromadění funkcí hlodá dál. Je otázka, zda tak napjatá spolupráce může mezi Piráty, Spolu a STAN fungovat. Na dotaz Novinek, zda není zbytečné se pár dnů před podpisem smlouvy vymezovat vůči budoucím partnerům, odpověděl, že o vymezování nejde. „Je to konstatování faktu,“ podotkl. „Pokud lidé chtějí politiky na plný úvazek, stačí prostě volit Piráty, kteří funkce nekumulují,“ dodal současný primátor.

Zástupci Spolu věří, že spolupráce fungovat bude. „To si musí zvážit asi každý sám, nakolik jsou tyto mediální výstupy vhodné. Já každopádně věřím, že naše spolupráce bude fungovat. Osobně to mám tak, že v momentě, kdy jsem členem nějakého týmu, jsem připravená táhnout za jeden provaz, bez ohledu na stranickou příslušnost,“ řekla Novinkám Alexandra Udženija (ODS), která s Hřibem měla už v minulosti napjaté vztahy. Nazvala ho například „vidlákem ze Slavičína“ nebo „hovadem“.

Marvanová: Nevím, proč bych měla být potrestaná

Domácí

Že v budoucí pražské koalici bude panovat klid, věří i Jiří Pospíšil (TOP 09). „Chápu, že tady byla nějaká předvolební kampaň, a tak tomu odpovídala i některá vyjádření politické konkurence. Kampaň ale skončila. Nyní spolu, doufám, zasedneme v koalici a měli bychom táhnout za jeden provaz,“ napsal Novinkám.

Do budoucí koalice si na sítích rýpl i zastupitel a poslanec Patrik Nacher (za ANO), který by v Praze se svým hnutím měl skončit v opozici. „Je zajímavé, že kompetence a počty radních jste byli schopni si domluvit na úkor partnerů, ale nekumulaci funkcí těch partnerů už ne, přičemž před volbami jste o tom neustále mluvili,“ vzkázal Hřibovi.

Hromadit funkce chce pět z jedenácti

Více funkcí chce v Praze zastávat pět radních z jedenácti. Svoboda si kromě postu primátora i poslance možná nechá i místo šéfa výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně, o tom se poradí s kolegy. Několikrát se nechal slyšet, že bude „méně spát“, aby obě výrazné funkce zvládl. Alexandra Udženija (ODS) zase zvažuje, že by si nechala funkci náměstkyně pro sociální věci i mandát starostky Prahy 2. Prý uvidí, zda to bude „únosné“.

Jiří Pospíšil (TOP 09) se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, zůstat chce ale europoslancem a nově se stane náměstkem primátora pro kulturu a cestovní ruch. Funkci plánuje vykonávat jako neuvolněný člen a odměnu prý bude posílat zvířecím útulkům.

Řešit situaci chce místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09), který se po jmenování vzdá funkce a naplno se chce věnovat magistrátu. Starosta Kolovrat Antonín Klecanda (STAN) má být radním pro školství, po jmenování na magistrátu si chce ulevit tím, že se stane neuvolněným starostou.

V nově vznikající koalici bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět členů Spolu, ODS bude mít tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva, zatímco KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě dvě předsednická místa v magistrátních výborech. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva.

Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Koaliční smlouva nezahrnuje hlas zastupitelky Hany Kordové Marvanové (za Spolu). Nové vedení Prahy by strany měly zvolit na zastupitelstvu příští čtvrtek.

Koaliční smlouva v Praze je po měsících čekání hotová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám