Hlavní obsah

Marvanová: Nevím, proč bych měla být potrestaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosavadní pražská radní a senátorka Hana Kordová Marvanová (nominovaná za Spolu) nebude součástí nové pražské koalice, na které se pět měsíců od komunálních voleb dohodly Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Piráti a STAN. Bez ní bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražská radní Hana Kordová Marvanová

Článek

Kordová Marvanová loni v prosinci na jednání zastupitelů, kdy chtělo Spolu s podporou ANO zvolit primátorem Bohuslava Svobodu (ODS), odmítla podporu, takže chyběl jeden hlas.

„Koalice Spolu může garantovat pouze 18 zastupitelů. Po minulých zkušenostech nemůžeme s jejím hlasem stoprocentně počítat, o čemž jsme naše budoucí koaliční partnery informovali a ti to chápou,“ řekl iROZHLAS.cz Marek Benda, poslanec, předseda pražské ODS a jeden z hlavních vyjednavačů.

Zůstává řadovou zastupitelkou

Kordová Marvanová zůstává členkou klubu Spolu a její případné vyloučení podle něj není na pořadu dne.

Svoboda, Udženija, Pospíšil, Hřib… V radě Prahy usednou známé tváře

Domácí

Politička jeho zdůvodnění považuje za výmluvu. „Ostatní volbu taky zpochybňovali, jestli oni hlasy garantují, můj je jasný,“ řekla Právu s tím, že zůstává řadovou zastupitelkou.

Nastalou situaci považuje za dost neobvyklou. A s tak nepřátelským chováním se v minulém volebním období nesetkala. „Nevím, proč bych měla být potrestaná, když jsem zažehnala velký průšvih. Zavřela se varianta, která byla úplně špatně, a otevřela se tahle,“ míní v souvislosti se svým postojem. Trest by prý pochopila, kdyby udělala něco zavrženíhodného, což rozhodně neučinila.

Aktuální variantu rady v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS) bere za logickou. „Zdá se, aspoň na papíře, že by se měla realizovat spousta věcí, které se dělaly doteď,“ myslí si.

O tom, že nebude v koalici, se dozvěděla náhodou v neděli z médií. „Překvapilo mě to, protože jsem od začátku navrhovala, že má vzniknout tato koalice, a kolegové se mnou nesouhlasili a prosazovali dohodu s ANO,“ reagovala Kordová Marvanová. Oficiální stanovisko dosud nedostala. „Nechci to jakýmkoliv způsobem hrotit, jsem ráda, že koalice vznikla, bylo to neúnosné,“ odpověděla na dotaz, bude-li situaci ještě řešit.

Koaliční smlouva v Praze je po měsících čekání hotová

Domácí

Přiznává, že očekává komplikace při práci v zastupitelstvu. „Nebudu mít žádné informace, nedostávám pozvánky na kluby, grémia, kde se věci projednávají, ladí. Těžko se můžu s někým slaďovat, když nebudu v kontaktu s koalicí. Dozvím se to, až rozhodne rada, nebo z médií. Tak jak můžu pracovat?“ přemítá s tím, že nechtěla uvolněnou funkci, ale pohlídat, aby pokračovaly projekty, u jejichž zrodu stála.

Například městské bydlení, Muzeum XX. století, řešení sdíleného bydlení. „A teď, jak tomu rozumím, mě nenechají na ničem pracovat,“ krčí rameny.

Vleklá jednání o koalici na vládním půdorysu Spolu, Pirátů a STAN se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou Sobě. Dokument chtějí podepsat před jednáním zastupitelů 16. února.

Volby na magistrát vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

Hřib připustil, že Svoboda může mít víc funkcí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám