Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kde a jak se bude stávkovat a demonstrovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní den protestů proti politice vlády se dotkne provozu v mnoha oblastech. Nejen ve školách, ale i ve firmách či na úřadech. Novinky přinášejí shrnutí, kde všude se dají očekávat stávky a demonstrace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace odborů proti vládě Petra Fialy (ODS) už se několikrát uskutečnily. Například v červnu v Ostravě-Vítkovicích.

Článek

Stávka ve zdravotnictví

Protest ve formě stávky plánují i zdravotníci v některých nemocnicích. Ale nebude to v akutní péči, aby nebyl ohrožen ničí život. Tam se přidají jen symbolicky.

Stávka bude výstražná jednohodinová. Většinou pak v době, kdy stejně ordinace mívají přestávku. Pokud někdo ale i tak bude na danou dobu objednán, bude posunut, ale na stejný den. Například když bude mít psán čas ošetření na 12:30, posune se na 13:00.

Stávka ve školách

Zúčastní se jí až 70 procent základních, středních a mateřských škol. Některé budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném provozu.

Šéf odborů Středula: Za pondělní protesty si může vláda sama

Domácí

Informace o tom, ve kterých školách nebude probíhat výuka a rozsah omezení již měli rodiče obdržet.

Nárok na ošetřovné rodiče nemají, musejí si tedy u mladších dětí vzít dovolenou, neplacené volno home office či své potomky nechat někým hlídat. Platba za školkovné se krátit nebude.

Výstražná stávka bude i na některých vysokých školách. Například na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Stávka ve firmách

Ve stovkách českých podniků z oblasti průmyslu či potravinářství by měla proběhnou výstražná hodinová stávka. Nejčastěji od 12:00 do 13:00.

Zúčastní se jí například mladoboleslavská Škoda Auto, některé hutě v Moravskoslezském kraji nebo třeba zaměstnanci Pražské kabelovny.

Ostatní se připojí symbolicky.

Jste neuvěřitelní, strhli jste mapu. Učitelská platforma hlásí nápor stávkujících škol

Domácí

Stávka na úřadech

Zapojí se do ní úředníci některých úřadů práce či úřadů České správy sociálního zabezpečení. U některých bude celodenní, u jiných jen hodinová mezi 12:00 a 13:00. Úřady by ale měly zůstat otevřené, jejich práci by mohli převzít nadřízení úředníků, kteří ze zákona stávkovat nemohou.

Práci pak na hodinu po poledni přeruší i část pracovníků katastrálních či finančních úřadů.

Na řadě úřadů, třeba i na některých orgánech státní správy, jako jsou ministerstva, se úředníci připojí symbolicky.

Demonstrace a mítinky

V řadě podniků se uskuteční protestní mítinky a demonstrace. K nejrozsáhlejším bude patřit ten v mladoboleslavské Škodě Auto. Začne zde shromážděním na třídě Václava Klementa. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Happening začne ve 12:00, hlavní program ve 13:15. kdy se demonstranti přesunou před budovu, kde sídlí vedení společnosti. Součástí happeningu bude program a občerstvení. Akce skončí kolem 15:00 státní hymnou.

Hlavní demonstrace pak bude v Praze. Ta začne ve 12:00 srazem na Palachově náměstí před Rudolfinem. Ve 12:30 se demonstranti přesunou pochodem přes Mánesův most na Malostranské náměstí nedaleko Poslanecké sněmovny. Ve 13:00 tam pak přednesou zástupci odborů požadavky.

Mimopražské demonstranty přivezou autobusy odborů na Letnou mezi 10:00 až 12:00. Účastníci by se pak měli sami neorganizovaně přesouvat na místa shromáždění. Je pravděpodobné, že se zastaví také před Strakovou akademií, kde by mělo vzniknout i petiční místo.

Koná se i menší shromáždění na Jungmannově náměstí. Účastní se ho vysokoškolští kantoři a studenti, kteří ponesou pochodem požadavky na ministerstvo školství.

Fiala: Proč odboráři protestují až teď? Mají vlastní politické ambice

Domácí

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám