Hlavní obsah

Fiala: Proč odboráři protestují až teď? Mají vlastní politické ambice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní politické ambice jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) hlavní motivací, která vede odborové vůdce k organizování pondělní stávky a protestů. Svědčí o tom například nedávná neúspěšná kandidatura jednoho z nich na prezidenta či společné mítinky s opozicí. Předseda vlády to v neděli napsal ve velmi obsáhlém příspěvku na síti X.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Proč odboroví předáci svolávají protest až nyní, minutu po dvanácté? Nabízí se jednoduchá odpověď. Odborovým vůdcům nejde ani o úspory, ani o důchody, ale o vlastní politické ambice. Nedávná neúspěšná kandidatura na prezidentský úřad a společné mítinky se zástupci opozice, včetně hnutí ANO a komunistů, ledacos napovídají,“ napsal Fiala s poukazem na to, že se o funkci hlavy státu ucházel i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který ale nakonec z klání odstoupil.

Fiala připomněl, že tzv. konsolidační balíček i důchodová reforma byly představeny už na jaře a nyní je první z opatření již fakticky schválené a druhé má finální podobu.

Vláda má hledat shodu, do politiky nechci, ohradil se Středula proti Fialovi

Domácí

„Na dluh se žít nedá. Každý ze své rodiny ví, že je potřeba hospodařit odpovědně a že přílišné výdaje je potřeba omezit. Stát se nemůže chovat jinak,“ hájil Fiala balíček, který tento týden podepsal prezident Petr Pavel a proti kterému odbory mimo jiné protestují. Státní rozpočet díky opatření podle Fialy příští rok ušetří téměř 100 miliard korun a deficit klesne pod tři procenta (HDP).

Problém školství není v penězích

V pondělí se uskuteční také celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Školské odbory usilují mimo jiné o více peněz pro školství na příští rok.

KOMENTÁŘ: Vláda posílá do škol jen arogantní vzkazy – Petr Šabata

Komentáře

Fialu ohlášená stávka mrzí, ale vláda podle něj nemá kam ustupovat. „Naopak, pokud budeme chtít, aby naše školství bylo moderní a bylo základním stavebním kamenem naší prosperity, pak se nevyhneme rozumným změnám,“ napsal.

Připomněl, že Česko vydává na školství podobnou částku ve vztahu k HDP jako jiné vyspělé země, hlavní problém tak podle něj nespočívá v penězích.

Školství podle Fialy čeká série nezbytných změn, ne však radikálních reforem. Nehrozí podle něj masové rušení rozdělení tříd například při výuce jazyků. Změna maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu se dotkne 600 úvazků z celkových 70 000, uvedl na základě dat ministerstva školství. Nebudou ale vyloženě rušeny, nýbrž převedeny ve prospěch jiných škol.

„Nehrozí tedy žádné zhoršení kvality výuky, kterým někteří straší,“ napsal Fiala. Příští rok se také nezmění financování asistentů pedagoga, uvedl. „Není pravda ani to, že se budou významně redukovat nepedagogická místa. Rušena budou především ta, jež nejsou dlouhodobě obsazena,“ dodal.

K čemu ta stávka je? Nejde jim o kvalitu školství, kritizoval Fiala zapojené školy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám