Hlavní obsah

Jste neuvěřitelní, strhli jste mapu. Učitelská platforma hlásí nápor stávkujících škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K pondělní stávce středních, základních a mateřských škol se hlásí stále další instituce. Web Učitelská platforma, který zveřejňuje mapu stávkujících škol, hlásil v pátek ráno takový nápor, že se mapa přestala aktualizovat.

Foto: web Učitelská platforma

Mapa stávkujících škol

Článek

„Jste neuvěřitelní! Strhli jste mapu! Google maps nejsou stavěné na stávku českých škol,“ napsala ráno platforma na svém účtu na sociální síti X s tím, že se další školy přestaly na mapě zobrazovat.

Systému už ale prý „domluvili“ a aktualizace bude nabíhat do 10:00.

Podle údajů školských odborů ze čtvrtečního odpoledne se do pondělní výstražné stávky zapojí přes 60 procent základních, středních i mateřských škol v Česku. Školy se do stávky zapojí v různé míře, některé budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném provozu.

Odbory: Do stávky půjde přes 60 procent škol

Domácí

Odbory chystanou stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Kritizují také to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství – tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků. Zároveň se jim nelíbí návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financované ze státního rozpočtu.

V Česku je podle ročenky ministerstva školství celkem přes 4200 základních, téměř 1300 středních a asi 5400 mateřských škol. Většinu základních škol zřizují obce, zhruba 300 škol je soukromých a necelých 50 zřizují církve. Obce zřizují i většinu mateřských škol, soukromých je přes 400 a církevních 50. U středních škol platí, že je většinou zřizovatelem kraj. V Česku je asi 300 soukromých středních škol a necelých 50 církevních. Některé školy zřizuje i ministerstvo školství či další resorty.

Anketa

Zapojila se škola či školka, kam chodí vaše děti, do stávky?
Ano, bude zavřená
74 %
Ano, bude fungovat v omezeném provozu
6,1 %
Ne
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19109 čtenářů.

K čemu ta stávka je? Nejde jim o kvalitu školství, kritizoval Fiala zapojené školy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám