Hlavní obsah

Pocit poloprázdného areálu si nedokážu představit, řekl organizátor Dnů NATO

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez diváků i statických ukázek se budou musí kvůli koronaviru obejít o víkendu Dny NATO & Dny Vzdušných sil AČR na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. „Zatím si nedovedeme zcela představit reálný pocit z poloprázdného areálu. Věřím, že tuto zkušenost zažijeme jen jednou za 20 let a už se nebude opakovat,“ doufá Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, jenž je hlavním organizátorem akce.

Foto: Jagello 2000

Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000

Článek

Napadlo vás někdy od jara, že letošní ročník zrušíte či přesunete o rok?

Napadlo a řešili jsme to intenzivně na přelomu dubna a května. Jsme rádi, že jsme to zavrhli, protože se ukazuje, že přesun akcí z jednoho pololetí na druhé zcela nefunguje. Kvůli situaci s covidem-19 není ani teď nikdo schopen říct, jak bude vypadat první pololetí roku 2021. Myslím, že naše akce bude na dobu několik měsíců poslední svého druhu.

V Ostravě přistál obří německý airbus

Domácí

Nebál jste se toho, že 20. ročník už Dny NATO nikdy nezažijí?

Věděli jsme, že uděláme maximum, aby akce byla. Organizace náročných akcí, jako je ta naše, je založena na kontinuální komunikaci s desítkami partnerů. Pokud bychom z tohoto cyklu vyskočili, bylo by velmi složité se do něj vrátit. Mimo jiné proto, že svět tzv. air show zasáhl koronavirus velmi tvrdě, protože soukromí vlastníci letadel přišli o velkou část peněz na jejich provoz i údržbu a piloti, pokud nelítají, přijdou o licenci...

Česká skupina leteckých akrobatů baví už 60 let. Výročí oslavila rekordem ve výkrutech

Koktejl

Co je na zorganizování letošního ročníku nejtěžší?

Asi organizovat jej v těchto podmínkách, a to včetně těch finančních. Pokud tento ročník skončí vyrovnaným rozpočtem, budeme rádi. Nikdy jsme nebyli závislí na dotacích, jsou důležité, ale činí jen asi 35 procent rozpočtu. Ostatní příjmy jsou z marketingových aktivit, od partnerů a podobně.

Kolik zemí se letošního ročníku zúčastní?

Kromě Česka očekáváme účast Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska, Švédska a USA.

Co nejzajímavějšího lidé prostřednictvím televize či internetu tedy uvidí?

Nejzajímavější bude určitě průlet US Air Force ve složení strategického bombardéru B-52 a čtyř stíhacích letounů F-16 a tankovacího letounu KC-135. Poté budou pokračovat na Prahu a Plzeň, kde je doprovodí i dva letouny českého letectva JAS 39 Gripen.

Air France-KLM může zkrachovat, varoval nizozemský ministr

Ekonomika

Koronavirová pandemie ovlivnila a zcela jistě do budoucna ovlivní řadu oblastí. Ovlivní i budoucnost Dnů NATO?

Určitě, nyní jde především o budoucnost, protože u velkých akcí nejde jen o naplnění jejich programu. Jde také o veškeré zázemí, logistiku, ubytování a podobně. Už při konání minulých ročníků byla v regionu nedostatečná kapacita ubytování. Hotelové odvětví patří k podnikání, které je covidem-19 silně zasažené, a pokud by některé hotely skončily, mohlo by to být pro naši akci zásadní. Podobně by se to dotklo určitě i Zlaté tretry nebo Colours of Ostrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám