Hlavní obsah

Česká skupina leteckých akrobatů baví už 60 let. Výročí oslavila rekordem ve výkrutech

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Jaroměř

V letecké akrobacii patří k naprosté světové špičce a trvá to už 60 let. Řeč je o letce Flying Bulls Aerobatics Team, která je pokračovatelkou legendární Chrudimské 4. Výročí si skupina okořenila, když v srpnu vytvořila světový rekord v počtu osových výkrutů provedených ve skupině. V pátek pozvala novináře na své domovské letiště do Jaroměře. A byl u toho i štáb Novinek.

Česká letecká skupina slaví 60 let. Flying Bulls se předvedli v JaroměřiVideo: Novinky

 
Článek

Právě na letišti v Jaroměři se čtveřice pilotů sešla v půlce srpna, aby u příležitosti oslav 60 let od založení Chrudimské 4 vytvořila světový rekord v počtu osových výkrutů ve skupině. V zájmu maximálního soustředění členů formace se to odehrálo bez veřejnosti.

Na provedení rekordu piloti potřebovali prostor deseti kilometrů. „Je to prvek, který většina skupin nedokáže zaletět. Ve světě jsme asi tři skupiny, které jeden osový výkrut dokáží udělat, my jsme jich pro jistotou udělali deset,“ pochlubil se v pátek nynější vedoucí letky Stanislav Čejka. Dalšími členy aktuální sestavy jsou Jan Tvrdík, Jan Rudzinskyj, Miroslav Krejčí.

Za 60 let existence se skupina několikrát přejmenovala a hrozil jí i zánik, přesto dál předvádí show po celém světě.

Letci RAF předvedli nad Londýnem své umění

Evropa

Zkušenosti si členové předávají z pilota na pilota jako v rodině. To je podle současného manažera Flying Bulls Martina Nepovíma základem toho, že celé seskupení funguje jako dobře namazaný stroj.

„Bylo už několik pokusů kopírovat naše akrobatické prvky bez těchto znalostí v zahraničí. Většina z nich skončila větším či menším nezdarem,“ popisuje Nepovím.

Čtyři letadla letí jako jedno

I současná práce leteckých akrobatů stojí na základech položených v 60. letech. Když tehdy piloti Jiří Tlustý s Božejem Skružem začínali trénovat prvky, které ještě nikdo na světě nedělal, mnozí kroutili hlavou.

Letka The Flying Bulls vznila v roce 2001 a zařadila se mezi nejlepší na světě.

Foto: archiv Vojenského historického ústavu

Chrudimská čtyřka vznikla před šedesáti lety.

V roce 2013 vyměnila skupina stroje Zlín Z-50LX za modernější XtremeAir XA42, na kterých létá dodnes.

„Skupina létá základní akrobacii, prvky, v těsné skupině čtyř letadel. Dojem diváka musí být, jako kdyby letělo jedno letadlo, čili minimální vzdálenosti od sebe,“ popsala Novinkám bývalá vedoucí letky Radoslava Máchová.

„Týmová práce je vždycky lepší než sólo. Když jsme něco zalétali a měla jsem z toho dobrý pocit, že to opravdu sedlo, a viděla jsem emoce lidí na zemi, že se jim to líbilo, měl člověk dobrý pocit. Podívala jsem se nalevo, napravo, a vzadu jsem tušila, že bude čtvrtý. Věděla jsem, že udělají všechno pro to, aby mě nesundali z nebe a já udělám všechno pro to, aby neměli tu možnost,“ dodala.

Očima akrobatického pilota Šonky. Jak se s letadlem dostane do rotace

Koktejl

Jakmile se jedná o leteckou akrobacii, nemůže u toho chybět Martin Šonka, vicemistr světa, mistr Evropy a mistr České republiky v akrobatickém létání. Ten si s legendární letkou měl možnost také zalétat.

Foto: Novinky

Letcům se podařil světový rekord.

„Předváděl jsem sólo akrobacii, oni tu skupinovou, měli jsme smíšené vystoupení. Bylo to úžasné, jejich vystoupení je vždycky úžasné. Už jsem to viděl asi tisíckrát a vždycky na to koukám s otevřenou pusou. Je mi velkou ctí, že jsem s nimi mohl chvíli létat,“ svěřil se Šonka.

Reklama

Výběr článků

Načítám