Hlavní obsah

Air France-KLM může zkrachovat, varoval nizozemský ministr

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude ekonomická krize způsobená pandemií pokračovat, není jasné, zda letecká společnost Air France-KLM přežije, varoval v neděli nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra. Krach hrozí navzdory oznámenému propuštění více než 12 tisíc zaměstnanců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Není to dané,“ řekl Hoekstra k přežití aerolinek televizní stanici NPO. Dodal, že je nutné snížit náklady.

Na konci července aerolinky oznámily čistou ztrátu za druhé čtvrtletí ve výši 2,6 miliardy eur (69 miliard korun), protože v dubnu a v květnu téměř nelétaly. Už v prvním kvartálu činila ztráta 1,8 miliardy (48 miliard korun).

Státy Francie a Nizozemsko, které vlastní každý 14 procent akcií, už do letecké společnosti nalily miliony eur, aby jejich vlajkoví dopravci Air France a KLM přežili. Paříž firmě poskytla půjčky v objemu sedm miliard eur, nizozemský stát potom 3,4 miliardy.

Britské aerolinky Virgin Altantic v USA vyhlásily bankrot

Ekonomika

Podle Hoekstry musí být půjčky doprovázeny plánem na restrukturalizaci a závazkem, že se podaří udržet výkonnost aerolinek a jejich konkurenceschopnost. Air France uvedly, že do konce roku 2022 propustí 7600 zaměstnanců a KLM dalších pět tisíc.

Nizozemský ministr financí už řekl vedení aerolinek KLM, že je důležité, aby společnost změnila své zaměření. KLM mají představit plán restrukturalizace 1. října.

Letecká doprava byla mimořádně tvrdě postižena pandemií a některé aerolinky už zbankrotovaly, tvrdě dopadla zejména na Virgin Australia a Virgin Atlantic.

Reklama

Související články

Aerolinky KLM zruší 1500 pracovních míst

Nizozemské aerolinie KLM zruší dalších 1500 pracovních míst. V pátek o tom informovala agentura Reuters. Jde o součást restrukturalizačního plánu společnosti,...

Výběr článků

Načítám