Hlavní obsah

Piráti chtějí okamžité odvolání ministra Blažka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti ve třídenním hlasování, jež skončilo v pondělí večer, rozhodli o tom, že straničtí poslanci a ministři mají navrhnout okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Šéf Pirátů Ivan Bartoš má zároveň zjistit postoj STAN. Impulzem pro hlasování byla srpnová Blažkova účast na oslavě Martina Nejedlého, někdejšího poradce prezidenta Miloše Zemana. Blažek sám rezignovat odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Celostátní fórum Pirátské strany mělo na výběr ze dvou návrhů. V tom, které prošlo, je výzva pro pirátské poslance a ministry, aby „v rámci svých možností navrhli okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti“, a také úkol pro předsedu strany Ivana Bartoše, aby se do věci týkající se požadavku na odvolání Blažka pokusil zapojit i hnutí STAN, s nimiž vytvořili Piráti koalici v posledních volbách do Sněmovny.

Pro tento návrh hlasovalo 331 členů z celkem 545 hlasujících, což odpovídá zhruba polovině členské základny.

Pro druhé, neúspěšné, navrhované usnesení, které obsahovalo pouze výzvu pro pirátské poslance a ministry, bylo 256 hlasujících. 111 Pirátů bylo celkově proti.

„Pro nás je klíčové, aby mohli mít občané na rozdíl od éry Andreje Babiše důvěru ve stát, systém a spravedlnost. Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně veřejnosti, investigativních médií, protikorupčních organizací,“ uvedl k výsledku hlasování šéf Pirátů Ivan Bartoš s tím, že důvěru občanů nelze brát na lehkou váhu a hazardovat s ní.

Blažek rezignovat odmítá, navzdory Pirátům

Domácí

Bartoš zároveň připomněl, že již v průběhu srpna navrhl na koaličním jednání, aby ODS zvážila odvolání Blažka z funkce. „Za to se nyní oficiálně postavila celá Pirátská strana a projedná to také poslanecký klub. Je namístě rovněž oslovit naše koaliční partnery ze STAN, jak věc v tuto chvíli vnímají. Odpovědnost za další řešení je na ODS, která odpovídá za celkový obraz a fungování vlády i ministerstva spravedlnosti. To za ni nikdo jiný udělat nemůže,“ dodal Bartoš.

Piráti jsou nejmenší vládní i sněmovní stranou. V dolní komoře parlamentu mají čtyři poslance, v osmnáctičlenné vládě sedí na třech resortech - místního rozvoje, zahraničí a legislativy. Bartoš je zároveň místopředsedou vlády pro digitalizaci.

Vzhledem k počtům a velikosti poslaneckého klubu mají jen omezené možnosti, jak tlačit na odvolání ministra. Usnesení klubu ve Sněmovně by bylo jen proklamací, na vládě je rozhodnutí na premiérovi Petru Fialovi, který je z ODS jako Blažek.

Fiala už vzkázal, že čeká, že ho Piráti o hlasování informují, a připomněl také koaliční poměry, že je personální obsazení resortů v rukou jednotlivých stran.

Blažek odstoupit odmítá

Blažek už v neděli v ČT řekl, že rezignovat odmítá. „Rozhodnutí nezávisí jen na mně. Já si chybu uvědomuji, tu symboliku, která v tom je, ale nevidím důvod k odstoupení,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Kauza odstartovala v polovině srpna, když Seznam Zprávy upozornily na pět hodin trvající setkání Blažka s Nejedlým v restauraci na pražském Žižkově. Nejedlý tam měl mít rodinnou oslavu, podle Blažka šlo o náhodné setkání. V restauraci se podle svých slov schovával před bouřkou.

Setkání s Nejedlým musel Blažek vysvětlovat v koalici, vedení strany i premiérovi Petru Fialovi. Ten se ho zastal, byť mu za setkání udělil „žlutou kartu“. Přihlédl prý k dobrému hodnocení jeho práce v čele resortu spravedlnosti i k tomu, že podle Blažkova vysvětlení šlo o společenské setkání bez agendy.

Piráti o Blažkovi hlasovali už v červnu. Tehdy se usnesli, že ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru v právní stát i plnění cílů vládního programového prohlášení. Hlasování bylo tehdy vyvoláno v souvislosti v možným střetem zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřované brněnské bytové kauze a některými jeho kontroverzními výroky.

Fiala: Blažek dostal žlutou kartu. Všichni rozumí, co to znamená

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám